Stavljanje kamena na lubenicu dok još sazrijeva u bašti na prvi pogled mnogima izgleda kao metoda pomoću koje se sprečava da se lubenica kotrlja.

Ali, pravi razlog ima drugačije značenje – trik znaju svi stari uzgajivači bostana.

Naime, tokom dana, kamen koji je položen na lubenicu apsorbuje toplotu sunčevih zraka. Kako se dan bliži kraju i temperature padaju, tako taj isti kamen postepeno oslobađa akumuliranu toplotu prema plodu.

Hladnije okruženje i topli kamen podstiču lubenicu da sazrijeva brže i ravnomjernije. Stare bostandžije su vjerovale da dodatna toplota iz kamena pogoduje formiranju većeg sadržaja šećera u plodu, pa lubenica postaje slađa.

Ali to nije jedina prednost ove tehnike. Takođe, kamen može da pomogne u zaštiti kore lubenice od pucanja, što se dešava zbog naglih promjena temperature između dana i noći. Pored stabilizacije termičkih uslova, kamen ima i zaštitnu funkciju: uzgajivači bostana ga stavljaju direktno na plod kako bi spriječili ptice da kljucaju lubenicu, piše Žena Blic.