NEŠTO POSNO Savršeno sočne pljeskavice od tikvica i patlidžana
ALOONLINE.BA | Miljana Orašanin | Život ∙ 09.12.24 06:30
>> ∙ 07:16 ∙ 0
Sastojci:
1 veliki patlidžan, isječen na kockice
3 čena bijelog luka, sitno isjeckanog
2 srednje tikvice, krupno narendane
180 g hljebnih mrvica
100 g mljevenih lanenih sjemenki potopljenih u vodu
1 kašika ulja, plus još za prženje
Recept za posne pljeskavice od tikvica i patlidžana:
Patlidžan obilno posolite i ostavite u cjediljki 20-30 minuta da se oslobodi vode. Osušite papirnim ubrusom. U međuvremenu stavite tikvice u čistu kuhinjsku krpu, umotajte i uvijte da iscijedite vodu.
Zagrijte kašiku ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte patlidžan i bijeli luk i pržite dok ne omekša, ukupno oko 10 minuta. Ubacite sotirani patlidžan u veću činiju sa ocijeđenim tikvicama, prezlama i mljevenim lalenim sjemenom natopljenim u vodi. Izgnječite sve zajedno pomoću gnječilice za krompir. Od smjese napravite pljeskavice.
Očistite tiganj i sipajte dovoljno ulja. Podesite na srednje visoku toplotu. Dodajte posne pljeskavice i lagano pritisnite zadnjom stranom lopatice da se malo izravnaju. Pržite oko 5 minuta po strani. Servirajte i uživajte!
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- posni ručak
- recept
Možda vas zanima
BEZ KOMPROMISA! Bezglutenska torta od kestena
18:17 ∙ Život ∙ 0Život
vremenska prognoza
7°C
Sarajevo
2°C
Banja Luka
8°C
Mostar
5°C
Tuzla
-1°C
Bihać
8°C
Bijeljina
8°C
Zenica
4°C
Prijedor
8°C