Potrebno je:
1 kg junećeg mesa
50 ml vode
kašičica soli
1/3 kašičice bibera
glavica sitno sjeckanog crnog luka
3 čena bijelog luka
kašika sode bikarbone
Priprema:
Očistite crni i bijeli luk, pa ih isjeckajte na kockice. Stavite vodu da provri, dodajte bijeli luk, so i biber, i poslije tri minuta skinite sa ringle. Kad se voda ohladi, sve procijeđeno sipajte na meso koje ste isjeckali na kockice, prekrijte vlažnom lanenom krpom i ostavite da odstoji u frižideru preko noći.
Sutradan sameljite meso na mašini – najprije stavite rešetku broj 10, a potom rešetku broj osam. Pošto ste samljeli meso, izradite ga rukama još pola sata, pa ga prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 3-4 sata, ali ovoga puta van frižidera.
Zatim u smjesu dodajte kašiku sode bikarbone da bi ćevapčići bili vazdušastiji, još jednom dobro izradite meso i oblikujte ćevape pomoću šprica. Da bi ćevapčići "skakali" na roštilju, obavezno dobro sabijte meso kad ga budete stavljali u špric tako da u špricu ne bude vazduha.