Oblande - sastojci:
– 1 pakovanje oblandi
– 200 g meda
– 200 g šećera
– 250 g margarina ili maslaca
– 200 ml mlijeka
– 200 g mljevenih oraha
– 300 g mljevenog keksa

Oblande - priprema:


U šerpi na tihoj vatri otopite med, šećer i margarin (ili maslac), miješajući dok se sve lijepo ne sjedini.

Kada smjesa postane homogena, dodajte mleko i nastavite sa mješanjem dok ne provri.

Sklonite sa vatre i umešajte mlevene orahe i mljeveni keks, mješajući dok ne dobijete gustu i ujednačenu smjesu. Ostavite fil da se malo prohladi, ali ne previše – treba da ostane topao kako bi se lijepo razmazivao.

Na radnu površinu stavite prvu koru oblande i ravnomjerno rasporedite deo fila. Ponovite postupak dok ne utrošite sve sastojke, završavajući sa praznom korom na vrhu.

Oblandu prekrijte čistom krpom, stavite dasku ili pleh preko nje i opteretite nečim teškim (npr. knjigom ili manjim loncem) kako bi se lijepo sjedinila.

Ostavite nekoliko sati, a najbolje preko noći, kako bi se oblande stegle i lijepo upile fil. Isecite na štangle ili kocke i poslužite!