Sastojci:
2 kg jabuka

200 g orasa

500 g kora za pitu
1 kesica cimeta

0,5 dl ulja

Za šerbet:
800 g šećera

800 g vode
Priprema:
Prvo operite jabuke, oljuštite ih i odstranite sjemenke, a zatim ih krupno narendajte. Orase sitno isjeckajte i sjedinite ih sa rendanim jabukama. Dodajte cimet i sve dobro promiješajte kako bi se ukusi sjedinili.

Uzmite dvije kore, premažite ih uljem i stavite jednu preko druge. Na kraju kore dodajte pripremljeni fil, pa pažljivo urolajte. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

Obložite pleh papirom za pečenje i poredajte urolane pite. Premažite ih uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Dok se pita peče, pripremite šerbet. U šerpu stavite vodu i šećer, pa kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Šerbet ne treba da bude previše gust.

Kada je pita gotova, prelijte je još toplu šerbetom i ostavite da se upije.

Pitu možete poslužiti uz kriške limuna, što će dodatno obogatiti njen ukus. Ova poslastica idealna je za jesenje dane, kada su jabuke u punom rodu. Prijatno!

BONUS VIDEO