Sastojci:
2 kg jabuka
200 g orasa
500 g kora za pitu
1 kesica cimeta
0,5 dl ulja
Za šerbet:
800 g šećera
800 g vode
Priprema:
Prvo operite jabuke, oljuštite ih i odstranite sjemenke, a zatim ih krupno narendajte. Orase sitno isjeckajte i sjedinite ih sa rendanim jabukama. Dodajte cimet i sve dobro promiješajte kako bi se ukusi sjedinili.
Uzmite dvije kore, premažite ih uljem i stavite jednu preko druge. Na kraju kore dodajte pripremljeni fil, pa pažljivo urolajte. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Obložite pleh papirom za pečenje i poredajte urolane pite. Premažite ih uljem. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Dok se pita peče, pripremite šerbet. U šerpu stavite vodu i šećer, pa kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Šerbet ne treba da bude previše gust.
Kada je pita gotova, prelijte je još toplu šerbetom i ostavite da se upije.
Pitu možete poslužiti uz kriške limuna, što će dodatno obogatiti njen ukus. Ova poslastica idealna je za jesenje dane, kada su jabuke u punom rodu. Prijatno!
BONUS VIDEO