Proizvod kojim se naša država može pohvaliti bilo gdje pravi se u selima u okolini Šipova.
Sir pletenica jedinstven je proizvod ovog kraja i ne možete ga naći nigdje više na svijetu. Ovaj autohtoni proizvodi od nekuvanog mlijeka pravi se po receptu koji se prenosi s koljena na koljeno.
Za jedan kilogram ovog sira potrebno je 12 litara mlijeka, bez ikakvih dodataka.
Proizvodnjom ovog sira bavi se četrdesetak domaćinstava na području oblasti Janj u opštini Šipovo. Ovo područje je izuzetno pogodno za stočarstvo. Tu su netaknuti pašnjaci, planina Vitorog i jedna od najčistijih rijeka u Evropi. Pored sira, ovdje nastaje ekološki čisto, visoko kvalitetno mlijeko i mliječni proizvodi.
"Biću neskromna, ali volim reći da je naša pletenica naša mocarela i da je bolja od italijanske. Već godinama svi naši posjetioci na Janjskim Otokama mogu da je probaju i malo je reći da su oduševljeni", rekla nam je Dragana Šajin, vlasnica jednog od ugostiteljskih objekata na svjetski popularnim Janjskim Otokama.
Dragana za Aloonline portal opisuje kako ljudi reaguju kada osjete ukus janjske pletenice. ,,Obično zakolutaju očima od zadovoljstva pa kažu mmmm, ovo nisam nigdje na svijetu probao/la. Imamo goste iz cijelog svijeta.
Prije 2-3 godine su nam dolazili većinom ljudi iz regiona, a sada imamo goste iz Indije, Kine, Amerike, Njemačke, Francuske i raznih drugih zemalja", optimistično kaže ova vrijedna žena za Aloonline.ba.