Sastojci:


600 grama svinjskog filea

200 grama domaćeg kajmaka

2 čena bijelog luka (sitno sjeckana)

1 kašika masti (ili ulja)

150 mililitara supe ili vode

So i biber (po ukusu)

1 kašičica začinske slatke paprike

Malo svježeg peršuna za dekoraciju

Priprema:


Svinjski file očistite od žilica i isjeckajte na medaljone debljine 2-3 centimetra. Posolite i pobiberite sa svih strana.

Na srednje jakoj vatri zagrijte mast u tavi. Medaljone pržite po 2-3 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Izvadite ih na tanjir i pokrijte folijom.

U istu tavu dodajte sitno sjeckan bijeli luk i pržite nekoliko sekundi dok ne zamiriše. Zatim ubacite alevu papriku i brzo promješajte da ne zagori. Dodajte supu ili vodu i dobro izmješajte, pa ubacite kajmak.

Kuvajte na laganoj vatri uz miješanje dok se kajmak potpuno ne otopi i sos ne postane gladak.

Vratite medaljone u tavu s kajmakom. Kuvajte na laganoj vatri još 5-7 minuta, povremeno ih okrećući, dok meso ne postane mekano i potpuno premazano sosom.

Poslužite toplo, posuto svježim peršunom, uz prilog po želji – domaći hljeb, pire krompir ili kuvani kupus su savršen izbor.

BONUS VIDEO: