Po preporuci iskusnih kuvara, uz šarana najbolje idu sljedeći začini, dajući mu neodoljivu aromu:


  • So i svježe mljeveni biber

  • Limunov sok i limunove kriške – daju osvježavajuću aromu i pomažu da meso ostane sočno i mekano.

  • Bijeli luk

  • Peršun ili kopar

  • Lovorov list


Ne treba pretjerivati sa jakim aromama, kao što ima čili, šaran najljepše odgovara jednostavnim, aromatičnim začinima koji naglašavaju njegov prirodni ukus.

Recept


Sastojci (za 4–6 osoba):

  • 1 cijeli šaran, očišćen i iznutra opran (~1,5–2 kg)

  • So i svježe mljeveni biber po ukusu

  • 1–2 limuna (sok i kriške)

  • 5–6 čenova bijelog luka, sitno isjeckanih

  • Svjež peršun ili kopar (po ukusu)

  • 200–250 ml bijelog vina (opciono, za aromu)

  • Povrće po izboru (npr. krompir ili mladi krompirići kao prilog)


Priprema korak po korak:


1. Priprema ribe

Šarana temeljno operite i očistite – uklonite krljušti, utrobu i providne membrane. Na nekoliko mjesta po površini ribe napravite plitke rezove kako bi začini bolje prodirali u meso. Iznutra i spolja dobro posolite i pobiberite.

U unutrašnjost ribe utrljajte limunov sok i dio bijelog luka.

2. Aromatično punjenje i marinada

Na pleh ili u tepsiju rasporedite povrće ako ga koristite (npr. krompir narezan na kriške).

Ribu položite na povrće ili direktno u pleh. Prelijte ribu bijelim vinom i još malo limunovog soka ako želite intenzivniji ukus. Rasporedite preostali bijeli luk, lovorov list i peršun oko i preko ribe.

3. Pečenje

Zagrijte rernu na 180–200 °C.

Pokrijte pleh folijom i pecite oko 30 min.

Nakon toga skinite foliju i nastavite pečenje još 15–20 min da riba blago porumeni.

Povremeno možete preliti ribu sopstvenim sokom iz pleha – to je tajna da ostane sočna i aromatična.

Bonus savjeti iskusnih kuvara:

Donosite ribu na sobnu temperaturu prije pečenja – to omogućava ravnomjerno pečenje i sprečava da meso postane suvo.

Ne preterujte sa jačim aromama poput previše bibera ili ljutih začina – šaranu najviše odgovara jednostavna, aromatična kombinacija.

Dodajte limun pred kraj pečenja – tako se njegov sok bolje osjeća, a riba ostaje svežija, prenosi Stil.