Iako potiče sa juga Srbije, mućkalica se sprema širom regiona u raznim varijantama.

Ključ je u korišćenju već pečenog mesa i njegovom dinstanju sa povrćem dok se svi ukusi ne sjedine. Idealan je način da iskoristite ostatke sa roštilja i pretvorite ih u potpuno novo jelo, prenosi Stil.

Sastojci:
600–700 g roštiljskog mesa (svinjski vrat, ćevapi, kobasica)

3–4 glavice crnog luka, sitno sjeckane

3–4 paprike (crvene, zelene ili pečene), sjeckane

3 veća paradajza, oljuštena i sjeckana (ili 200 ml pelata)

3–4 čena bijelog luka, sitno sjeckana ili izgnječena

2–3 kašike ulja (ili masti)

So i biber po ukusu

1/2 kašičice aleve paprike

Ljuta paprika – svježa, sušena ili tucana (po želji)

Po potrebi: malo vode, vina ili temeljca

Priprema:
Priprema mesa:
Meso isijecite na krupnije komade. Ako nije već pečeno, ispecite ga na roštilju ili gril tiganju sa minimalno začina. Ako koristite ostatke roštilja – još bolje!

Dinstanje luka:
Zagrijte ulje u velikom, dubljem tiganju. Dodajte sitno sjeckan crni luk i prstohvat soli. Dinstajte ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast, povremeno dodajući malo vode da ne zagori.

Dodavanje povrća:
Kada luk omekša, dodajte isjeckane paprike, paradajz i bijeli luk. Sve dinstajte 10–15 minuta, dok povrće ne pusti sok i ne omekša. Dodajte alevu papriku, biber i po želji ljutu papriku.

Spajanje sa mesom:
Umiješajte pečeno meso u povrće. Promiješajte i nalijte malo vode (ili vina/temeljca) da pokrije dno. Poklopite i krčkajte na tihoj vatri 20-ak minuta, uz povremeno „mućkanje“ – miješanje.

Završetak:
Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine, tečnost ne ispari do željene gustine, a jelo dobije kompaktnu strukturu. Po potrebi dodatno začinite.

Posluživanje:
Poslužite mućkalicu vruću, uz:

Domaću lepinju ili somun

Mladi sir, kajmak ili pavlaku

Ajvar ili urnebes

Sezonsku salatu (paradajz, krastavac, luk)

Savjeti:
Za više dima: koristite meso sa pravog roštilja i pečene paprike.

Za blažu varijantu: izostavite ljutu papriku.

Za dodatni šmek: dodajte kašiku ajvara u sos tokom kuvanja.

Za bržu verziju: koristite gotov roštilj iz prodavnice ili od prethodnog dana.