Profesionalni kuvari tvrde da tajming soljenja nije sitnica, već ključni korak koji razdvaja prosječno od izvanrednog obroka. So nije samo začin, već hemijski katalizator koji mijenja strukturu, aromu i sočnost namirnica, pa pogrešan trenutak može učiniti da jedna strana jela bude preslana, a druga bezukusna.

Kada soliti supe i variva: na početku kuvanja


So se u supama i varivima treba dodati čim sastojci počnu da klju­čaju. Na taj način so će se ravnomjerno rasporediti kroz tečnost i prodreti u povrće, meso ili mahunarke, čime se pojačava njihov prirodni ukus. Ako solite tek pred sam kraj, dobićete površinski, neujednačen ukus koji se neće stopiti sa cjelinom jela.

Kada soliti tjestenine: prije nego što voda provri


Greška mnogih je da dodaju so tek kad voda počne da vri ili čak nakon kuvanja testenine. Pravilno je dosoliti vodu prije ključanja, jer će testenine tokom kuvanja upiti ujednačeno slan sirup. Time i bez mješanja ostaju ukusne, dok one nesoljene ostanu blage i “prazne”.

Kada soliti meso i povrće: neposredno prije ili odmah poslije pečenja


Za roštilj ili pečenje u tiganju idealno je posoliti površinu tik prije stavljanja na toplotu, jer to pomaže stvaranju hrskave korice i zadržava sokove unutra. Ako so stavite previše rano, iz mesa će izaći previše vlage, pa će jelo biti suvo. Alternativa je dosoliti odmah po vađenju iz rerne ili tiganja – tada topla površina blago upija so i produbljuje ukus.

Šta uraditi ako ste zaboravili da posolite na vrijeme


Kada shvatite da ukus nije dovoljno izražen, umjesto direktnog posipanja preporučuje se postepeno dosoljavanje. Rastvorite so u malo tečnosti (vode, bujona ili ulja) i polako umješajte u jelo. Na ovaj način izbjegavate preslan dio i postižete ravnomjernu raspodelu ukusa. Ključ je u strpljenju i malim koracima, jer prava mera soli zavisi i od trenutka kada je dodajete.

(Una)