Međutim, kada dođe vrijeme da se izabere ona prava – najslađa, najsočnija i najmirisnija – mnogi se oslanjaju na teoriju o "muškoj" i "ženskoj" dinji.

Ali koliko je ta priča zapravo tačna? Da li dinje imaju pol? I da li je tačno da su "ženske" uvek slađe?

Kako razlikovati mušku i žensku dinju, po narodnom vjerovanju


Prema popularnom mišljenju koje se prenosi s koljena na koljeno – a i među tezgama na pijaci – dinje se razlikuju po izgledu šara na kori:

Muška dinja ima pruge koje idu uzdužno, od jednog kraja do drugog. Ove dinje često imaju blaži ukus i manje su slatke. Idealne su ako ne volite preterano sladak ukus.
Ženska dinja ima koncentrične pruge, odnosno krugove oko baze (najčešće nasuprot mesta gdje je bila peteljka). Smatra se da su upravo ove dinje slađe i sočnije, i zato ih većina kupaca bira kao desert.
Međutim, da li dinja stvarno ima pol? Nauka kaže – ne baš. Botanički gledano, pol imaju samo cvjetovi, dok plod dinje nema pol. To znači da muška i ženska dinja zapravo ne postoje, bar ne u naučnom smislu.

Ono što je tačno jeste da se neke sorte dinja, zaista razlikuju po šarama, i da se kvalitet ploda može povezati sa izgledom kore – ali to nije pravilo koje važi za sve vrste.

Čak i proizvođači priznaju da su šare ponekad izraženije na prvim plodovima koje biljka rodi, i da ti plodovi zaista mogu biti kvalitetniji. Ali to ne znači da je svaka "ženska" dinja automatski slađa.

Kako izabrati dobru dinju? Evo nekoliko praktičnih savjeta koji provereno rade:

Miris: Zrela dinja ima jak, prijatan miris oko mjesta gde je bila peteljka. Ako ne miriše, vjerovatno nije zrela.

Težina: Uzmite dinju u ruku. Ako deluje teža nego što izgleda – to je dobar znak. To znači da je puna soka.

Zvuk: Kucnite lagano. Zrela dinja daje tup, pun zvuk.

Kora: Treba da bude čvrsta, bez mekih mjesta, pukotina ili udubljenja.