Međutim, često se postavlja pitanje: da li je bezbjedno koristiti isto ulje više puta i šta se dešava kada ga ponovo zagrijavamo?

Odgovor nije jednostavan, ali postoje pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ako želite sačuvati zdravlje i kvalitet hrane.

Koliko puta možemo koristiti isto ulje?


Teoretski, ulje može da se koristi više puta, ali samo ako se nije pregrijalo i ako je pravilno sačuvano nakon prve upotrebe.

U praksi, to rijetko funkcioniše kako treba. Već nakon jednog ili dva korišćenja, ulje počinje da mijenja boju, miris i hemijski sastav.

Najveći rizik nastaje kada ulje dostigne tačku dimljenja - tada dolazi do razgradnje masnoća, gubitka nutritivne vrijednosti i stvaranja štetnih jedinjenja, uključujući i potencijalno kancerogene supstance.

"Ako planirate da ponovo koristite ulje, obratite pažnju na vrstu hrane koju pripremate. Najvažnije je da ulje ne zagori i ne počne da dimi - u tom slučaju, obavezno ga bacite", kaže Tom Hant, nagrađivani britanski kuvar, pisac i aktivista za smanjenje prehrambenog otpada.

Šta se dešava kad više puta zagrijavamo isto ulje?


Ponovno zagrijevanje ulja pokreće niz hemijskih procesa:

*Oksidacija - ulje stari i postaje nestabilno

*Polimerizacija - ulje tamni i postaje gušće

*Stvaranje slobodnih radikala - molekula koje mogu oštetiti ćelije i narušiti zdravlje

Ostaci hrane iz prethodnog prženja dodatno ubrzavaju njegovo propadanje i pogoršavaju kvalitet.

Pravila za bezbjedno ponovno korišćenje ulja


Ako ipak odlučite da iskoristite ulje još jednom, evo ključnih savjeta:

*Procijedite ulje poslije korišćenja da uklonite ostatke hrane

*Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu, najbolje u zatvorenoj staklenoj tegli

*Koristite ulja sa visokom tačkom dimljenja, kao što su ulje od kikirikija, uljane repice ili suncokretovo ulje

*Nemojte ga koristiti više od dva puta, i to samo za ista jela (na primjer isto meso ili istu vrstu hrane).

Šta kada pohujete više tura mesa u istom ulju?


Ako pripremate više porcija u kraćem vremenskom periodu (30–45 minuta), ulje još nije prošlo kroz velike promjene i može se iskoristiti.

Uklonite mrvice od pohovanja između tura, jer one mogu zagoriti i pokvariti ukus i pritom stvoriti štetne materije. Ako ulje ne dimi i nije pregrijano, možete pripremiti više tura bez većeg rizika.

Kada je vrijeme da bacite ulje?


Ako primijetite da je ulje potamnilo, počinje da dimi ili ima gorak, neprijatan miris - odmah ga bacite.

Ako je korišteno ranije (na primjer prethodnog dana), nemojte ga ponovo zagrijavati, prenosi Nova.

Mijenjajte ulje nakon tri, četiri upotrebe, naročito kada pripremate meso koje otpušta masnoću i vlagu.