Cilj je smanjenje infektivnog potencijala prezimljujućih formi patogena prouzrokovača: šupljikavost lista koštičavog voća (Clasterosporium carpophilum), monilioze koštičavog voća (Monilinia spp.), bakterioznih oboljenja i drugih.

Šupljikavost lista je bolest koja napada sve vrste koštičavog voća. Osim šljive, napada i breskve, nektarine, trešnju, višnju, kajsiju. Napada list, plod i mladare.

Jesenje tretiranje treba obaviti nekim od registrovanih preparata na bazi bakra:


  • Cu iz bakar oksihlorida 4 l/ha ili

  • Cu iz bakar oksihlorida 1,5-2 kg/ha ili

  • Cu iz bakar hidroksida 0,6%.


Kada obaviti jesenje prskanje koštičavog voća?


"Prije hemijskih mjera zaštite se preporučuju i agrotehničke mjere njege zasada kao što je sakupljanje i uništavanje opalog lišća tamo gdje je to moguće, uklanjanje oboljelih i polomljenih grana i mumuficiranih plodova", poručuju iz PIS-a.

Preporuka je da se jesenji tretman sprovede po mirnom i suhom vremenu na temperaturi vazduha višoj od 7°C, uz utrošak veće količine tečnosti radi što bolje pokrivenosti biljaka depozitom primijenjenog preparata, prenosi Agroklub.

BONUS VIDEO:

;t=1565s