Iako se nalazi u raznim namirnicama, nedostatak joda i dalje predstavlja značajan zdravstveni problem.

Nedostatak joda može nastati iz više razloga, ali najčešći je nedovoljan unos kroz ishranu.

Povećane potrebe za jodom javljaju se u trudnoći i tokom dojenja, kada je ovaj mineral ključan za pravilan razvoj ploda i novorođenčeta. Takođe, vegani koji izbjegavaju proizvode životinjskog porijekla mogu imati smanjen unos joda, posebno ako ne koriste dodatke ishrani ili jodiranu so.

Neke namirnice, poput soje, brokule i kupusa, sadrže spojeve koji mogu usporiti apsorpciju joda u organizmu.

Dugotrajan manjak joda može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje. Najčešći simptomi uključuju:

– Povećanje štitne žlijezde kao odgovor na smanjen unos joda

– Hipotireoza smanjenu funkciju štitne koja može izazvati umor, povećanje tjelesne težine, suhu kožu, lomljivu kosu i probleme s koncentracijom

– Kognitivne poteškoće naročito kod djece, jer jod ima važnu ulogu u razvoju mozga

– Komplikacije u trudnoći – povišen rizik od spontanog pobačaja, mrtvorođenčadi i mentalnih poteškoća kod djeteta

Kako spriječiti nedostatak joda?


– Korištenje jodirane soli umjesto obične kuhinjske soli

– Uravnotežena ishrana koja uključuje morske plodove, mliječne proizvode, jaja i alge

– Dodaci ishrani u slučajevima gdje ishrana ne zadovoljava dnevne potrebe – posebno kod trudnica, dojilja i osoba koje prate restriktivne dijete

Redovni medicinski pregledi i laboratorijske analize mogu otkriti rani nedostatak joda, prenosi Klix.