Međutim, jedan skroman nutrijent često ostaje zanemaren: vlakna. A šta ako su vlakna upravo sastojak za uspješno mršavljenje?


Mogu li dodaci vlaknima zamijeniti cjelovitu hranu? Nutricionistkinja odgovara na najčešća pitanja čitalaca o vlaknima i još mnogo toga.


Danas je internet prepun savjeta, tabela i recepata o tome kako unositi više proteina — od doručka sa 30 grama proteina do proteinskih napitaka — kao prirodne metode za mršavljenje. Iako je veći unos proteina zaista ključan za bolje rezultate, postoji jedan nutrijent koji često ostaje po strani: vlakna.

Zašto su vlakna važno?


Vlakna su ključna ne samo za dobru probavu, već i za cjelokupno zdravlje. Studije su pokazale da smanjuje loš (LDL) holesterol, reguliše krvni pritisak i štiti srce. Novija istraživanja ukazuju i na to da vlakna mogu pomoći u smanjenju tjelesne mase i poboljšati osjetljivost na insulin.


Ipak, manje od 5% Amerikanaca unosi preporučene dnevne količine vlakana — u prosjeku do 34 grama za odrasle muškarce i oko 28 grama za žene. Dakle, kako možemo unijeti više vlakana?

Koje su najbolje namirnice bogate vlaknima?


Lisa je za čitaoce portala Medical News Today (MNT) otkrila koje su joj tri omiljene namirnice bogate vlaknima:

1. Zamrznute bobice



„Rekla bih zamrznute bobice, iako su i svježe dobre. Zamrznute često imaju više vlakana po porciji i povoljnije su, lakše ih je imati pri ruci jer se ne kvare brzo. Možete ih dodati u smuti, zobene pahuljice ili jogurt.“



2. Integralna tjestenina



„Smeđa riža ima samo jedan gram vlakana više od bijele, ali integralna tjestenina ima znatno više vlakana od bijele. Stvara idealnu bazu bogatu vlaknima za večeru, na koju možete dodati povrće ili proteine.“



3. Chia sjemenke



„Volim ih posuti po ovsenoj kaši, ali možete i napraviti chia puding — potopite ih u (biljno) mlijeko i dodajte malo voća. Osim vlakana, imaju i omega-3 masne kiseline i proteine. Prava mala nutritivna bomba.“