Ako ste primijetili da ste iz marketa donijeli napuklo jaje, niste jedini. Pitanje koje se tada postavlja jeste – da li ga možete bezbjedno upotrijebiti ili ga je bolje baciti?

Prema preporukama Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA), jaja koja su napukla još u prodavnici trebalo bi baciti ili kompostirati. Razlog je jednostavan – bakterije mogu ući kroz pukotinu, a nemoguće je znati koliko su dugo imale vremena da se razvijaju.

Posebno su rizična jaja s većim pukotinama, jer studija Univerziteta Tufts pokazuje da imaju veću vjerovatnoću da sadrže salmonelu nego ona s tankim oštećenjima ljuske.

S druge strane, ako su jaja napukla tek kod vas kod kuće, možete ih iskoristiti. USDA savjetuje da ih odmah razbijete, prebacite u čistu posudu s poklopcem i čuvate u frižideru do dva dana.

Ako ste razbili više jaja nego što vam je potrebno, odlična opcija je pripremiti jela koja se mogu zamrznuti i kasnije podgrijati, čime ćete produžiti njihovu upotrebljivost.

Za dodatnu sigurnost, stručnjaci iz CDC-a ističu da se bakterije poput salmonele mogu uništiti kuvanjem jaja na unutrašnjoj temperaturi od 71°C. To znači da je najbolje napukla jaja koristiti za recepte gdje se bjelance i žumance u potpunosti termički obrade – poput kuvanih, prženih jaja ili pečenih proizvoda, piše Telegraf.

Drugim riječima, napuklo jaje nije nužno izgubljeno – ali samo ako znate kada je napuklo i ako ga pravilno obradite.