Džeri Stoun je otkrio jednostavan trik koji će pomoći da crceni luk ostane svjež i do pola godine!
Njegov prvi savjet je zaboravite na frižider.
"Ispostavilo se da luk najbolje 'živi' na sobnoj temperaturi, i kada ga ohladite, izvlačite svu njegovu vlažnost, i on će se brzo osušiti. Ovo se naravno odnosi na cijeli plod, a ne na isjeckani luk. Druga, i najvažnija stvar je da luk najviše voli da bude na tamnom i suvom mjestu, sa dobrom ventilacijom", priča Stoun.
Ističe da ga zbog toga ne treba držati u fioci, već ih treba staviti u ostavu sa dobrom ventilacijom.
"Ventilacija je bitna jer uklanja mnogo vlažnosti iz vazduha, što doprinosi tome da crveni luk ostane duže svjež. Takođe, nikada ne treba da držite krompir pored luka, jer vlažnost i etilen koji oslobađa luk, ubrzavaju klijanje krompira", kaže on.
Važno je i pakovanje u kojem ste kupili luk
Ukoliko je bio upakovan u plastičnoj kesi, Stoun savjetujeda ga izvučete napolje, jer kako ističe plastične kese podstiču brže buđanje.
Crvenom luku je potrebno da "diše", pa je zato najbolje da ga držite u mrežastoj torbi što će mu omogućiti da duže ostane svjež.
Na kraju, važno je da luk ne bude na direktnoj sunčevoj svetlosti, piše Mirror, prenosi Krstarica.
BONUS VIDEO
;t=2282s