Ovi topli zimski napici se lako i brzo pripremaju, odlično griju, i očaraće vas onim prepoznatljivim mirisom zime i svečanog ugođaja.


Kuvana rakija


Sastojci:

  • 300 ml rakije

  • 180 ml vode

  • 3 kašike šećera


Priprema: Karamelizujte šećer. Kada se postigne karamel boja, preko istopljenog šećera nalije se voda u količini koja je pripremljena (nikako rakija). Tek nakon otapanja cijele količine šećera dodaje se rakija.

 Topli zimski napici recepti

Kuvano vino


Sastojci:

  • 1 flaša crnog vina

  • 2 štapića cimeta

  • nekoliko karanfilića

  • 2 čaše vode

  • 5 kašičica šećera (ili više ako volite slađe)

  • kolutovi pomorandže


Priprema: U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer, cimet, karanfiliće, kriške pomorandže i kuvajte dok otprilike pola vode ne ispari i šećer se ne otopi. Sipajte zatim vino i zagrijte do ključanja. Služite toplo.

 Topli zimski napici receptis

Topla čokolada


Sastojci:

  • 150 g čokolade za kuvanje ili crne čokolade

  • 2 dcl punomasnog mlijeka

  • 2 dcl slatke pavlake

  • 1 kašičica šećera (ili više po želji)


Priprema: Čokoladu izlomite na komadiće, stavite u činiju i dodajte šećer i vanilin šećer. Slatku pavlaku i mlijeko sipajte u šerpicu i stavite da se kuva. Kad počne da vri, prelijte preko čokolade i miješajte dok ne dobijete kremasti napitak.

 Topli zimski napici recepti

Punč


Sastojci:

  • 800 ml crnog vina

  • 50 ml ruma

  • kašičica rendane pomorandžine kore

  • štapić cimeta

  • kašičica kardamoma

  • 1 anis

  • 50 g šećera

  • 4 kašike umućene slatke pavlake

  • malo cimeta u prahu


Priprema: Stavite crno vino, rum, koru pomorandže, karanfilić, cimet, anis i šećer na laganu vatru da se zagriju (ali tečnost ne smije da proključa niti da vri). Procijedite i sipajte u čaše. U svaku čašu stavite još i po punu kašiku umućene slatke pavlake i pospite cimetom u prahu.

 Topli zimski napici recepti

BONUS VIDEO: