Knedle od krompirovog tijesta punjene šljivama

Trebaće vam:

1 kg pirea od krompira

2 jaja

2 kašike ulja ili 1 kašika svinjske masti

malo soli

40 dag oštrog brašna

20-ak otkoštenih šljiva

3 kašike krušnih mrvica

3 kašike šećera

3 kašike cimeta

1 kašika maslaca

Priprema:

Krompir dobro operite i skuvajte u ljusci u slanoj vodi. Kad je kuvan, ogulite ga, napravite pire i ohladite ga. Još je bolje ako to napravite dan ranije.

Pireu od krompira dodajte so, brašno, ulje ili svinjsku mast i umijesite tijesto - ne smije se raspadati, ali ni biti pretvrdo.

Šljive operite, posušite, prepolovite po dužini i uklonite im košticu. Posipajte ih s malo šećera i cimeta i pustite koju minutu da se okusi prožmu.

Od tijesta napravite knedle željene veličine i u svaku stavite jednu šljivu.

Na štednjak stavite lonac posoljene vode i pustite da zakipi. Kuvajte knedle u kipućoj vodi 10-15 minuta. Izvadite ih iz vode i uvaljajte u krušne mrvice prethodno popržene na maslacu, prenosi Dobra hrana.


Portal AloOnline.ba i Hotel spa „Integra“  vas vode na nezaboravni vikend u Trebinje. Više detalja saznajte OVDJE.



BONUS VIDEO: