Knedle od krompirovog tijesta punjene šljivama
Trebaće vam:
1 kg pirea od krompira
2 jaja
2 kašike ulja ili 1 kašika svinjske masti
malo soli
40 dag oštrog brašna
20-ak otkoštenih šljiva
3 kašike krušnih mrvica
3 kašike šećera
3 kašike cimeta
1 kašika maslaca
Priprema:
Krompir dobro operite i skuvajte u ljusci u slanoj vodi. Kad je kuvan, ogulite ga, napravite pire i ohladite ga. Još je bolje ako to napravite dan ranije.
Pireu od krompira dodajte so, brašno, ulje ili svinjsku mast i umijesite tijesto - ne smije se raspadati, ali ni biti pretvrdo.
Šljive operite, posušite, prepolovite po dužini i uklonite im košticu. Posipajte ih s malo šećera i cimeta i pustite koju minutu da se okusi prožmu.
Od tijesta napravite knedle željene veličine i u svaku stavite jednu šljivu.
Na štednjak stavite lonac posoljene vode i pustite da zakipi. Kuvajte knedle u kipućoj vodi 10-15 minuta. Izvadite ih iz vode i uvaljajte u krušne mrvice prethodno popržene na maslacu, prenosi Dobra hrana.
Portal AloOnline.ba i Hotel spa „Integra“ vas vode na nezaboravni vikend u Trebinje. Više detalja saznajte OVDJE.
BONUS VIDEO: