On je simbol naših trpeza. Trenutno, na banjalučkoj tržnici možete pronaći tri vrste, cijena im je ista, ali svaki ima svoj karakter i specifičnu namjenu.

Janjski, užički ili domaći. Koji god da odaberete, nećete pogriješiti.

Prodavci sa banjalučke Tržnice objašnjavaju razliku.

-Svaki ima svoje specifičnosti. I najbolje ide uz ćevape, ujutro za doručak uz uštipke. Ili sa krompirom „policama“ iz rerne. Djeca vole i kada se mladi kajmak samo namaže na hljeb – objašnjavaju prodavci za Srpskainfo.

Dodaju kako se onaj, više slan, koristi u vrijeme slava i u restoranima. Razlog je jednostavan.
–Tada idu oni malo jači, kada se malo više popije – objašnjavaju trgovci,

Trenutno je najprodavaniji janjski kajmak. On je blažeg ukusa. Užički je za ljubitelje jačih okusa. Dobro paše uz mesne obroke, za meze, uz pečenje.

A domaći, kako ga ko napravi. Često ga nalazimo kod lokalnih proizvođača. Idealan je za brzo serviranje uz doručak, ali i pripremu jela kojima je potrebna kremasta struktura.

Koji ćete kupiti, zavisi od želje i prilike. Cijena im je ista i koštaju 22 marke.