Kuvana jela „na kašiku“ dio su svakodnevne trpeze na Balkanu. Ona ne samo da griju stomak, već okupljaju porodicu oko stola. Od pasulja i paprikaša, preko kafanske čorbe do gulaša – sve su to recepti koji se prenose s koljena na koljeno. Evo pet prijedloga koje možete rasporediti tokom radne sedmice.
Dan 1 – Pasulj sa zaprškom
Kuhinja: Srpska
Tip jela: Glavno jelo
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 2 sata
Kalorije: oko 420 kcal po porciji
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Sastojci:
500 g pasulja
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
3 čena bijelog luka
1 list lovora
1 kašičica aleve paprike
So, biber
Ulje
Priprema:
Pasulj potopiti preko noći. Procediti, naliti svježom vodom i kuvati oko 20 minuta, pa baciti tu vodu. Dodati novu vodu, sjeckani luk, šargarepu, bijeli luk i lovor. Kuvati dok pasulj ne omekša. Pred kraj napraviti zapršku sa alevom paprikom, dodati u pasulj i promiješati.
Dan 2 – Pileći paprikaš
Kuhinja: Vojvođanska / Mađarska
Tip jela: Glavno jelo
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat
Kalorije: oko 380 kcal po porciji
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Lako
Sastojci:
500 g pilećeg mesa
2 glavice crnog luka
2 paprike
2 paradajza ili 200 ml paradajz soka
2 kašike aleve paprike
1 kašika brašna
Ulje, so, biber
Peršun
Priprema:
Na ulju izdinstati luk, dodati meso i povrće. Posuti alevom paprikom, naliti vodom. Kuvati oko 40 minuta. Pred kraj zgusnuti brašnom i posuti peršunom.
Dan 3 – Kafanska čorba
Kuhinja: Srpska
Tip jela: Čorba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat
Kalorije: oko 320 kcal po porciji
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Lako
Sastojci:
300 g junetine
200 g piletine
2 šargarepe
1 korijen peršuna
1 paškanat
1 crni luk
100 g pirinča
1 kašika paradajz pirea
So, biber, lovor, peršun
Priprema:
Meso i povrće staviti u lonac, naliti vodom i kuvati oko 30 minuta. Dodati pirinač i paradajz pire. Začiniti po ukusu i kuvati dok se pirinač ne skuva. Posuti sjeckanim peršunom.
Dan 4 – Juneći gulaš
Kuhinja: Srpska / Mađarska
Tip jela: Glavno jelo
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 2 sata i 30 minuta
Kalorije: oko 480 kcal po porciji
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Sastojci:
700 g junetine (plećka ili but)
3 glavice crnog luka
2 šargarepe
2 kašike aleve paprike
2 kašike brašna
1 lovorov list
So, biber, ulje
Priprema:
Na ulju dinstati luk dok ne postane staklast. Dodati meso isječeno na kocke i začine. Posuti alevom paprikom, naliti vodom. Krčkati oko 2 sata na laganoj vatri. Pred kraj zgusnuti brašnom razmućenim u malo vode.
Dan 5 – Varivo od graška
Kuhinja: Srpska
Tip jela: Glavno jelo na kašiku
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat
Kalorije: oko 350 kcal po porciji
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Lako
Sastojci:
500 g graška (svježeg ili smrznutog)
1 crni luk
2 šargarepe
2 krompira
2 kašike brašna
1 kašičica aleve paprike
So, biber, ulje
Svjež peršun
Priprema:
Na ulju izdinstati sitno sjeckan luk i šargarepu. Dodati krompir na kockice i grašak, pa naliti vodom. Kuvati dok povrće ne omekša. Napraviti zapršku sa brašnom i alevom paprikom i dodati u varivo. Posuti peršunom i služiti toplo.
(Stil)