Kuvana jela „na kašiku“ dio su svakodnevne trpeze na Balkanu. Ona ne samo da griju stomak, već okupljaju porodicu oko stola. Od pasulja i paprikaša, preko kafanske čorbe do gulaša – sve su to recepti koji se prenose s koljena na koljeno. Evo pet prijedloga koje možete rasporediti tokom radne sedmice.

Dan 1 – Pasulj sa zaprškom


Kuhinja: Srpska
Tip jela: Glavno jelo
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 2 sata
Kalorije: oko 420 kcal po porciji
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje


Sastojci:



  • 500 g pasulja




  • 2 glavice crnog luka




  • 2 šargarepe




  • 3 čena bijelog luka




  • 1 list lovora




  • 1 kašičica aleve paprike




  • So, biber




  • Ulje




Priprema:
Pasulj potopiti preko noći. Procediti, naliti svježom vodom i kuvati oko 20 minuta, pa baciti tu vodu. Dodati novu vodu, sjeckani luk, šargarepu, bijeli luk i lovor. Kuvati dok pasulj ne omekša. Pred kraj napraviti zapršku sa alevom paprikom, dodati u pasulj i promiješati.

Dan 2 – Pileći paprikaš


Kuhinja: Vojvođanska / Mađarska
Tip jela: Glavno jelo
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat
Kalorije: oko 380 kcal po porciji
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Lako


Sastojci:



  • 500 g pilećeg mesa




  • 2 glavice crnog luka




  • 2 paprike




  • 2 paradajza ili 200 ml paradajz soka




  • 2 kašike aleve paprike




  • 1 kašika brašna




  • Ulje, so, biber




  • Peršun




Priprema:
Na ulju izdinstati luk, dodati meso i povrće. Posuti alevom paprikom, naliti vodom. Kuvati oko 40 minuta. Pred kraj zgusnuti brašnom i posuti peršunom.

Dan 3 – Kafanska čorba


Kuhinja: Srpska
Tip jela: Čorba
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat
Kalorije: oko 320 kcal po porciji
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Lako


Sastojci:



  • 300 g junetine




  • 200 g piletine




  • 2 šargarepe




  • 1 korijen peršuna




  • 1 paškanat




  • 1 crni luk




  • 100 g pirinča




  • 1 kašika paradajz pirea




  • So, biber, lovor, peršun




Priprema:
Meso i povrće staviti u lonac, naliti vodom i kuvati oko 30 minuta. Dodati pirinač i paradajz pire. Začiniti po ukusu i kuvati dok se pirinač ne skuva. Posuti sjeckanim peršunom.

Dan 4 – Juneći gulaš


Kuhinja: Srpska / Mađarska
Tip jela: Glavno jelo
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 2 sata i 30 minuta
Kalorije: oko 480 kcal po porciji
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje


Sastojci:



  • 700 g junetine (plećka ili but)




  • 3 glavice crnog luka




  • 2 šargarepe




  • 2 kašike aleve paprike




  • 2 kašike brašna




  • 1 lovorov list




  • So, biber, ulje




Priprema:
Na ulju dinstati luk dok ne postane staklast. Dodati meso isječeno na kocke i začine. Posuti alevom paprikom, naliti vodom. Krčkati oko 2 sata na laganoj vatri. Pred kraj zgusnuti brašnom razmućenim u malo vode.

Dan 5 – Varivo od graška


Kuhinja: Srpska
Tip jela: Glavno jelo na kašiku
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Ukupno vrijeme pripreme: 1 sat
Kalorije: oko 350 kcal po porciji
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Lako


Sastojci:



  • 500 g graška (svježeg ili smrznutog)




  • 1 crni luk




  • 2 šargarepe




  • 2 krompira




  • 2 kašike brašna




  • 1 kašičica aleve paprike




  • So, biber, ulje




  • Svjež peršun




Priprema:
Na ulju izdinstati sitno sjeckan luk i šargarepu. Dodati krompir na kockice i grašak, pa naliti vodom. Kuvati dok povrće ne omekša. Napraviti zapršku sa brašnom i alevom paprikom i dodati u varivo. Posuti peršunom i služiti toplo.


(Stil)