Stručnjaci ističu da je ključ u načinu termičke obrade, tačnije u temperaturi na kojoj se pripremaju.

Kristina Miros, poznata po učešću u kulinarskom showu Gordona Ramzija Next Level Chef, objašnjava da se tikvice nikako ne smiju pripremati na niskoj temperaturi. „Niska temperatura čini tikvice džemastim, dok visoka temperatura omogućava da zadrže čvrstoću i bolji ukus“, ističe ona.

Za idealnu pripremu, savjetuje se sječenje tikvica na komade veličine zalogaja, začinjavanje s malo ulja i soli, te prženje u vreloj tavi ili woku. Komadi koji su deblje narezani, poput prepolovljenih tikvica, imaju manju vjerovatnoću da budu prekuhani, što je čest problem kod tanko sječenih kriški.
Džena Koks Skot iz Cox Farms Inc. takođe ima savjet: tretirajte tikvicu kao odrezak. „Ne pokušavajte prerano da je okrećete kao i kod mesa, tikvica će se sama odvojiti od tave kada se lijepo zapeče i bude spremna za okretanje“, rekla je za SimplyRecipes.

Uz samo nekoliko jednostavnih koraka i malo pažnje na temperaturu, tikvice mogu biti ukusna i sočna dopuna svakom obroku bez straha da će završiti kao bezlična kaša na tanjiru.