Profesionalni kuvari otkrivaju tri ključna trika za savršene ćufte koje su sočne, ukusne i čvrste.

Kombinujte dvije vrste mesa


Najbolji rezultat se postiže kada se pomiješa svinjsko i juneće meso u razmjeri 1:1. Kupujte svježe meso u komadu i sameljite ga sami kako biste izbjegli neželjene dodatke.

Dodajte vodu i sodu bikarbonu


Na kilogram mesa dodajte oko 120 ml vode i jednu supenu kašiku sode bikarbone. Ovaj spoj pomaže da ćufte blago narastu i ostanu mekane. Dodajte i svež beli luk po ukusu, a zatim ostavite smjesu da odstoji u frižideru najmanje dva sata, prenosi Krstarica.

Tikvica za dodatnu sočnost


Pred kraj miješenja dodajte jednu malu izrendanu tikvicu. Ona sprečava da ćufte postanu gumaste i pomaže da se smjesa lijepo poveže. Pazite da ne pretjerate sa jajima jer mogu učiniti ćufte previše čvrstim.

Pravilna temperatura prženja


Ćufte pržite na srednjoj temperaturi – na skali od 0 do 6, koristite nivo 4, a na skali od 0 do 10, nivo 7. Previsoka temperatura može ih prepeći spolja, dok unutra ostanu sirove, a preniska će ih natopiti masnoćom.

Uz ove trikove, vaše ćufte će biti savršeno sočne, ukusne i nikada se neće raspasti tokom pripreme.