Sastojci:



  • 1 veća ili 2 manje tikvice

  • 1/4 kašičice soli


Smjesa za pohovanje:



  • pola šolje brašna

  • 1 šolja  prezli

  • 2 jajeta

  • 3/4 šolje sitno sjeckanog mladog luka (samo bijela i svijetlozelena stabljika)

  • pola šolje narendanog tvrdog sira

  • 1 kašika suvog origana

  • 2 čena bijelog luka, sitno isjeckana

  • pola kašičice kuhinjske soli

  • 150 g grčkog feta sira, izmrvljenog


Priprema:


Hrskave krofnice od tikvica pune su mediteranskog ukusa, spojene sa aromatičnim feta sirom i začinima. Ove krofnice su savršen prilog ili lagani obrok, lako se prave i oduševiće vas svakim zalogajem. Idealne su za sve prilike kad poželite nešto brzo, ukusno i hrskavo.



Savjet:

Dobro cijedite tikvice prije pravljenja krofnica kako bi one tokom pečenja ostale hrskave, a ne vlažne i mekane. Za još bolju hrskavost, krofnice poprskajte maslinovim uljem i tokom pečenja ih okrenite da dobiju ravnomernu zlatnu boju.





Zagrijte rernu na 200°C.

Narendajte tikvice, posolite, promiješajte rukama i ostavite da odstoje 30 minuta da puste vodu. Poslije toga, šaku po šaku, dobro iscijedite tikvice da izvučete što više tečnosti i stavite u činiju.

U činiju sa tikvicama dodajte sve sastojke za smjesu osim feta sira i dobro izmiješajte. Zatim dodajte feta sir i lagano umiješajte.

Kašikom vadite smjesu i pravite male valjke ili „krofnice“. Rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Poprskajte obilno sprejom sa maslinovim uljem i pecite 30 minuta, a na polovini vremena ih okrenite da se ravnomjerno ispeku. Ako želite, poslije 20 minuta ih ponovo lagano pošpricajte uljem za ekstra hrskavost. Kada postanu zlatno-smeđi i hrskavi, izvadite iz rerne.

(Mondo)