Sastojci
250 ml mlakog mlijeka
500 g brašna
1 kašičica šećera
1 kašika sirćeta
1 kocka svježeg kvasca (40 g)
125 g putera
1 jaje
100 g kajmaka
susam, kim, malo soli
Priprema
U većoj činiji pomiješajte kašiku brašna, šećer i suvi kvasac, pa sve nalijte mlakim mlijekom. Razmutite i ostavite da odstoji 10 minuta da se kvasac aktivira.
Kašiku putera stavite u šerpicu, istopite, pa skinite šerpicu sa vatre, dodajte joj kajmak, sirće, so i bjelance. Sve dobro izmutite i ostavite sa strane - biće vam potrebno za premazivanje tijesta.
Ostatak putera ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi.
Poslije pola sata od nadošlog tijesta otkinite jednu jufkicu i ostavite sa strane, a od ostatka iskidajte dvadesetak jufki. Svaku od njih razvaljajte oklagijom u krug, pa na polovini svakog kruga zasijecite tijesto na pet mjesta, premažite otopljenim puterom i preklopite. Na tako pripremljeno tijesto nanesite malo nadjeva od putera, kajmaka, sirćeta, soli i bjelanca, pa onda još jednom preklopite tako da dobijete trougao.
Podmažite pleh mašću, pospite ga brašnom, pa na sredinu stavite jufkicu koju ste prvu odvojili i ostavili sa strane. Redajte preostalo tijesto oko centralnog dijela pogače i ostavite da odstoji sat vremena, da fino naraste.
Zagrijte rernu na 220 stepeni, pogaču premažite umućenim žumancetom, pospite susamom i kimom i pecite dok ne dobije zlatnu boju.