PRAVA JESENJA POSLASTICA Hurmašice s pekmezom
Sastojci:
2 jaja
1 šoljica šećera (šoljica je 50ml)
2 šoljice ulja
2 šoljice istopljenog i malo prohlađenog maslaca
1 prašak za pecivo
2 šoljice pekmeza (jabuka ili čak kruška)
13 šoljica brašna.
Za agdu: 7 šoljica šećera, 5 šoljica vode, 1 šoljica pekmeza
Priprema:
Jaja i šećer pjenasto umutiti, može i žicom za mućenje pa dodati ulje i maslac. Opet kratko mutiti, dodati pekmez, prašak za pecivo i brašno. Brašno dodajite pomalo, prvo pet šoljica i miješajte drvenom kašikom dok ide, pa još pet i onda rukom mijesite i dodajte još tri šoljice, jednu po jednu. Tijesto treba da bude glatko i da se ne lijepi za ruke. Probajte oblikovati hurmašicu i ako se odvaja od ruku to je to, piše (Brzoslasno).
Od tijesta praviti loptice veličine većeg oraha i od njih male valjke koje zatim pritisnete na najsitniju stranu rende da dobijete šaru karekterističnu za hurmašice. Tako oblikovane redate ih u veliki pleh od rerne koji ne treba mastiti. Peku sa na 200 stepeni oko pola sata.Čim ste ubacili hurmašice u rernu odmah se pravi agda. Šećer i vodu zakuhati pa neka vri 5 minuta i onda dodati pekmez, neka se sve sjedini. I čim opet proključa, skinuti sa vatre.
Ako volite dobro osjetiti pekmez dok jedete hurmašice onda u agdi smanjite za jednu šoljicu šećera i vodu, a dodajte još jednu šoljicu pekmeza.
Pečene hurmašice izvadimo iz rerne i ostavimo ih da se prohlade kratko. Zaliti agdom.
BONUS VIDEO: