OVAKO NEŠTO JOŠ UVIJEK NISTE PROBALI Štrudla punjena čokoladom
Sastojci:
300 ml mlijeka
15-20 gr kvasca
1 kašičica šećera
malo soli
1 jaje + 1 žumance
30 ml. ulja ili 50 gr maslaca
korica limuna
500-550 gr brašna
100 g mliječne čokolade
2 pune kašike kakao praha
Priprema:
U malo mlakog mljeka izmrviti kvasac i dodati šećer i izmiješati. Ostaviti da zapeni. U vanglicu sipati kvasac, dodati mlako mlijeko, jaje i žumance, ulje, ili maslac, korica limuna brašno, so i zamijesiti mekše tijesto. Testo dobro izlupati varjačom ili mikserom da bude glatko. Podijeliti na dva dijela pa u jedan dodati kakao i ponovo ga preraditi. Pokriti loptice da narastu 20 minuta. Prvo oklagijom razviti svijetle tijesto u pravougaonik pa čokoladno koje stavljamo na svijetlo i još malo razvijemo oklagijom.
Donji dio iseći na tanje trake dužine 15 cm pa ih uviti oko svoje ose. Na drugi dio staviti rendanu čokoladu pa tijesto urolovati u rolnicu i malo premazati uljem.Ostaviti da poraste 15 minuta pa premazati žumancetom i poprskati još malo uljem. Peći na 180 stepeni C oko 50-sat vremena. Pokriti da se ohladi i uživati u čokoladnom ukusu.
BONUS VIDEO: