ČORBA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI Gusti grašak sa mesom i krompirom
POTREBNI SASTOJCI (za 4 osobe):
1 juneće krmenadla (200- 300gr otrpilike)
1 manji crni luk
malo ulja za prženje
1 kesa zamrznutog graška (ili boranije)
oko 450gr
1 malo veći krompir
1 kašika vegete
pola kašike aleve paprike
Priprema:
Prvo očistiti juneću kremenadlu od kostiju i iskidati na male komadiće meso.
U većoj šerpi, na tihoj vatri, na malo ulja, isprižiti jedan crni luk takođe iskidan na komadiće, samo malo (paziti da ne pocrni luk). Onda dodati u istu šerpu i isto ulje komadiće mesa i pržiti dok ne potamni meso. Kada postane braon, dodati vode dovoljno da prekrije meso i luk i ostaviti da se dinsta na srednjoj vatri dok se ne pripremi grašak.
U posebnu (manju) šerpu skuhati kesu graška (ili boranije). Kada voda počne da vri prebaciti kutlačom sav grašak iz šerpe u kojoj se kuhao u šerpu sa mesom i lukom. To uraditi tako da malo vode od graška prenesemo u veću šerpu ali ne i svu. Poslije toga ako nam bude previše gusto uvijek možemo da dosipamo ostatak vode.
1 krompir oprati, isjeći na male komadiće i ubaciti u veliku šerpu sa graškom, mesom i lukom. Dodati jednu kašiku vegete i pola kašike aleve paprike. Kuhati još 20-30 minuta na srednjoj vatri. Čekati da voda uvri. Pri kraju miješati da ne izgori grašak.
BONUS VIDEO: