Laneno sjeme bogato je esencijalnim nutrijenata uključujući biljna vlakna, omega-3 masne kiseline, antioksidanse i važne minerale. Ukoliko ga redovno koristite možete poboljšati zdravlje na više nivoa: od regulacije tjelesne težine do podrške kardiovaskularnom sistemu.
Međutim, mnogi ga koriste na način koji smanjuje njegovu efikasnost, prenosi Krstarica, a piše Espreso.
Šta ne raditi sa lanenim sjemenom?
Cjelovite sjemenke lana imaju izuzetno čvrstu opnu koja ih čini teško svarljivim, zbog čega organizam ne može u potpunosti da apsorbuje njihove hranljive materije. Kako biste iskoristili sve benefite lanenog sjemena, preporučuje se sljedeće:
Mljevenje prije upotrebe
Najbolje je samljeti sjemenke neposredno prije konzumacije, jer se tako osigurava maksimalna apsorpcija nutrijenata. Mljeveno laneno sjeme koje je dostupno u prodavnicama može izgubiti dio svojih nutrijenata usljed oksidacije.
Natapanje u vodi
Potapanjem cijelih sjemenki u mlaku vodu oslobađa se lanena sluz, koja ima blagotvorno dejstvo na probavni trakt i može pomoći u ublažavanju tegoba poput gorušice i zatvora.
Pravilno skladištenje
Ukoliko sameljete veću količinu odjednom, čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi, na tamnom i hladnom mjestu ili u frižideru, kako bi se sačuvali svi nutritivni sastojci.
Pravilna konzumacija lanenog sjemena može značajno doprinijeti očuvanju zdravlja i vitalnosti. Uključivanjem ove moćne namirnice u svakodnevnu ishranu na pravilan način, možete osigurati maksimalne zdravstvene benefite za organizam.
(Krstarica/Espreso)