Kada otvorite vrata zamrzivača, topao i vlažan vazduh iz prostorije dolazi u kontakt sa hladnim vazduhom unutar uređaja.
Vodena para iz tog vazduha kondenzuje se na unutrašnjim zidovima zamrzivača i zatim se zamrzava, stvarajući naslage leda.
Međutim, postoje jednostavni načini da spriječite ovaj problem i održite zamrzivač u najboljem mogućem stanju.
Ne otvarajte vrata zamrzivača prečesto i ne ostavljajte ih dugo otvorena
Najčešći razlog brzog nakupljanja leda jeste prečesto ili dugotrajno otvaranje vrata zamrzivača. Kada topao vazduh uđe u uređaj, povećava se vlažnost, što dovodi do stvaranja leda.
Da biste to spriječili, trudite se da vrata zamrzivača otvarate samo kada je to neophodno i da ih brzo zatvarate.
Provjerite stanje dihtunga na vratima
Dihtung (guma koja se nalazi na ivicama vrata) ima ključnu ulogu u održavanju hladnog vazduha unutar zamrzivača. Ako je olabavljen, napukao ili iskrzan, može doći do propuštanja vazduha, što povećava formiranje leda.
Kako biste provjerili stanje dihtunga pomjerite ga prstima i provjerite da li dobro prijanja uz vrata. Ako je dihtung oštećen, potrebno ga je zamijeniti. U tom slučaju, kontaktirajte ovlašćeni servis.
Održavajte optimalan nivo popunjenosti zamrzivača
Zamrzivač ne bi trebalo da bude ni prepunjen ni previše prazan. Idealno je da bude popunjen oko 3/4 kapaciteta. Ako je zamrzivač previše prazan, može doći do neravnomjernog hlađenja, dok prepunjenost otežava cirkulaciju vazduha i može dovesti do stvaranja leda.
Pravilo je da stavite otprilike pola kilograma hrane na svaki kubni metar prostora u zamrzivaču. Ova raspoređenost čuva vaš zamrzivač od prekomjernog stvaranja leda.
Nemojte stavljati toplu hranu u zamrzivač
Jedan od najčešćih uzroka prekomjernog nakupljanja leda jeste stavljanje vruće hrane u zamrzivač.
Para iz tople hrane povećava vlagu u unutrašnjosti uređaja, što ubrzava stvaranje leda. Prije nego što hranu stavite na zamrzavanje, sačekajte da se potpuno ohladi.