Kada otvorite vrata zamrzivača, topao i vlažan vazduh iz prostorije dolazi u kontakt sa hladnim vazduhom unutar uređaja.

Vodena para iz tog vazduha kondenzuje se na unutrašnjim zidovima zamrzivača i zatim se zamrzava, stvarajući naslage leda.

Međutim, postoje jednostavni načini da spriječite ovaj problem i održite zamrzivač u najboljem mogućem stanju.

Ne otvarajte vrata zamrzivača prečesto i ne ostavljajte ih dugo otvorena

Najčešći razlog brzog nakupljanja leda jeste prečesto ili dugotrajno otvaranje vrata zamrzivača. Kada topao vazduh uđe u uređaj, povećava se vlažnost, što dovodi do stvaranja leda.

Da biste to spriječili, trudite se da vrata zamrzivača otvarate samo kada je to neophodno i da ih brzo zatvarate.

Provjerite stanje dihtunga na vratima


Dihtung (guma koja se nalazi na ivicama vrata) ima ključnu ulogu u održavanju hladnog vazduha unutar zamrzivača. Ako je olabavljen, napukao ili iskrzan, može doći do propuštanja vazduha, što povećava formiranje leda.

Kako biste provjerili stanje dihtunga pomjerite ga prstima i provjerite da li dobro prijanja uz vrata. Ako je dihtung oštećen, potrebno ga je zamijeniti. U tom slučaju, kontaktirajte ovlašćeni servis.

Održavajte optimalan nivo popunjenosti zamrzivača


Zamrzivač ne bi trebalo da bude ni prepunjen ni previše prazan. Idealno je da bude popunjen oko 3/4 kapaciteta. Ako je zamrzivač previše prazan, može doći do neravnomjernog hlađenja, dok prepunjenost otežava cirkulaciju vazduha i može dovesti do stvaranja leda.

Pravilo je da stavite otprilike pola kilograma hrane na svaki kubni metar prostora u zamrzivaču. Ova raspoređenost čuva vaš zamrzivač od prekomjernog stvaranja leda.

Nemojte stavljati toplu hranu u zamrzivač


Jedan od najčešćih uzroka prekomjernog nakupljanja leda jeste stavljanje vruće hrane u zamrzivač.

Para iz tople hrane povećava vlagu u unutrašnjosti uređaja, što ubrzava stvaranje leda. Prije nego što hranu stavite na zamrzavanje, sačekajte da se potpuno ohladi.