Cvekla u tegli je jedno od onih zimskih čuda koje unosi boju i svježinu u hladne dane. Njena blaga slatkoća i osvežavajuća kiselina savršeno se slažu uz gotovo svako jelo – od pečenja i pasulja do salata i sendviča.
Ovaj jednostavan, domaći recept prenosi se s koljena na koljeno, a svaka domaćica ima svoju tajnu proporciju sirćeta, šećera i soli. Miris kuvane cvekle i kiseline dok se teglice pasterizuju odmah vraća uspomene na djetinjstvo i zimnicu koja čeka na polici.
Bilo da pravite manju količinu za kuću ili punu gajbu za cijelu zimu, uspjeh je zagarantovan – jer domaća cvekla u tegli uvijek ima onaj poseban ukus doma.
Osnovne informacije
Priprema: 40–60 minuta
Kuvanje: oko 30 minuta
Količina: 6–8 tegli (zavisi od veličine cvekle)
Težina pripreme: Lako
Sastojci
Cvekla (po želji, oko 3–4 kg)
1 l vode
500 ml alkoholnog sirćeta
200 g šećera
2 kašike soli
(opciono) konzervans – po uputstvu sa pakovanja
(po želji) zrna crnog bibera i slačice za aromu
Priprema
1. Priprema cvekle
Dobro operite cveklu i kuvajte je u ljusci dok ne omekša (oko 30–40 minuta, zavisno od veličine). Kada je kuvana, ocijedite je i ostavite da se ohladi. Zatim je ogulite i isecite na kolutove ili kockice po želji.
2. Priprema preliva
U većoj šerpi pomiješajte vodu, sirće, šećer i so. Stavite na vatru i miješajte dok se šećer i so ne istope. Ako koristite konzervans, dodajte ga prema uputstvu proizvođača, kada skinete preliv sa vatre.
3. Spajanje cvekle i preliva
U posudi pomiješajte isečenu cveklu sa vrućim prelivom i ostavite da odstoji oko 30 minuta da se ukusi prožmu. Po želji, dodajte još malo sirćeta ili soli za intenzivniji ukus.
4. Složite u tegle
Sterilisane tegle napunite cveklom i prelivom do vrha. Ako volite jači, začinjeniji ukus, na dno svake tegle ubacite nekoliko zrna bibera i slačice.
5. Zatvorite i pasterizujte
Dobro zatvorite tegle metalnim poklopcima i pasterizujte ih 10–15 minuta u rerni ili u većoj šerpi s toplom vodom (voda treba da dopire do 2/3 visine tegli). Nakon toga ih izvadite, ohladite i obrišite.
6. Čuvanje
Tegle odložite na tamno i hladno mjesto. Cvekla će biti najbolja za konzumaciju nakon 3–4 nedelje, kada se svi ukusi savršeno sjedine.
7. Serviranje
Poslužite ohlađenu cveklu kao salatu uz kuvani krompir, pasulj, roštilj ili pečenje. Njena rubin-crvena boja i blagi, kiselkasto-slatki ukus učiniće svako jelo posebnim.