On i supruga imaju tri kćerke i, kako kaže, dobro zna koliko je teško odoljeti brzini i praktičnosti industrijske hrane u svakodnevnom životu.

– Sećam se kako smo kupovali pileće medaljone u obliku dinosaurusa, čips i sve ono što je bilo brzo, lako i primamljivo. To je faza kroz koju svi prolazimo, ali znam i kakvu štetu takva hrana može da izazove – navodi Bohdžaj.

Zato sada mnogo pažljivije biraju šta stavljaju na sto, i iz iskustva navodi pet namirnica koje je potpuno izbacio iz ishrane svojih kćerki – i čime ih je zamijenio:

1. Kokice iz mikrotalasne


Iako djeluju bezazleno, mikrotalasne kokice često sadrže PFAS hemikalije – tzv. "vječne hemikalije", povezane sa oštećenjem imuniteta i urođenim manama. Pored toga, vještačke arome poput lažnog "putera" mogu sadržati spojeve štetne za pluća.

Zamjena:


Prave domaće kokice u aparatu, uz pravi otopljeni maslac ili maslinovo ulje.

2. Voćni jogurti


Naizgled zdravi, voćni jogurti su u stvari puni šećera i vještačkih boja, a zbog male porcije djeca ih često pojedu više. Tako nesvjesno unesu duplu ili trostruku količinu šećera.

Zamjena:


Običan grčki jogurt sa malo domaćeg meda i svježim bobičastim voćem.

3. Prerađeno meso


Viršle, salame i slično meso sadrže natrijum, konzervanse i nitrate, koji su povezani sa srčanim bolestima i karcinomima.

– Kao kardiolog, užasavam se onoga što te supstance mogu da urade na ćelijskom nivou – upozorava Bohdžaj.

Zamjena:


Pečena piletina, govedina iz slobodnog uzgoja, kao i biljni proteini poput sočiva, leblebija i kinoje.

4. Slatke žitarice i zaslađeni napici


Djeca često dan započinju ogromnim količinama rafinisanog šećera, što vodi do pada energije već u prvoj školskoj časi. Gazirani napici i slatke pahuljice su glavni krivci.

Zamjena:


Voće, jaja s povrćem, smoothie sa zdravim mastima i vlaknima. Umjesto sokova – filtrirana voda sa prirodnim aromama voća.

5. Pržena hrana


Osim što je pržena, brza hrana se sprema u višestruko korišćenim industrijskim uljima, koja stvaraju akrilamide i upalne spojeve opasne po organizam.

Zamjena:


Hrskavo ne mora značiti nezdravo – u kući Bohdžajevih koristi se air fryer za pripremu batat pomfrita, čipsa od povrća i pečenog povrća.

Poruka roditeljima


Bohdžaj poručuje da ne treba težiti savršenstvu u ishrani, već svakodnevnim malim koracima i boljim izborima.

Ključne preporuke su:


  • Izbjegavati skrivene industrijske masnoće

  • Poboljšati doručak složenim ugljenim hidratima, mastima i proteinima

  • Uključiti djecu u pripremu hrane

  • I najvažnije – biti primjer vlastitom djecom.


– Djeca vas posmatraju, i ono što vide da radite ima veći uticaj od onoga što im govorite – zaključuje dr Bohdžaj, piše CNBC, prenosi Stil.