MIRIS ĆE VAS VRATITI U DJETINJSTVO Ovo je bio omiljeni doručak u Jugoslaviji u vrijeme posta
Potrebno vam je vrlo malo novca za sastojke i samo nekoliko minuta da napravite smjesu, a ukus će vas očarati već pri prvom zalogaju.
Mnogima je postao omiljeni doručak i kada nije post, a recept se godinama prenosi sa koljena na koljeno.
Sastojci:
200 g bijelog brašna
200 g kukuruznog brašna
2 struka praziluka
pola čaše ulja
1 kesica praška za pecivo
2 čaše kisele vode
so
susam po želji
praziluk
Način pripreme:
Isjeckajte bijeli i zeleni dio praziluka, potom zeleni ostavite sa strane, a bijeli propržite na malo ulja. Zatim pomiješajte bijelo i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, ulje i kiselu vodu i posolite po želji. U smjesu dodajte prženi praziluk i dobro promiješajte. Po želji možete odozgo dodati i susam.
Dobijenu smjesu sipajte u pleh i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Nakon toga je izvadite i pospite zelenim dijelom praziluka. Vratite je na pečenje još desetak minuta, dok lijepo ne porumeni, prenosi Kurir.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA