Da bi pire ispao kako treba – kremast, lagan i savršen, krompir treba da bude približno iste veličine, a kada ga operemo, oljuštimo i osušimo, treba da ga isječemo na kockice iste veličine. Ako to ne uradimo, manji komadi će se brže skuvati i upiti vodu, dok će veći ostati nekuvani.
Drugi
Kada je u pitanju kuvanje krompira, većina stavi lonac slane vode da provri na najjačoj vatri, međutim, krompir treba kuvati na laganoj vatri, jer ako se kuva na previsokoj temperaturi, odnosno prebrzo, spolja će biti prije kuvan nego u sredini, tako da ćemo dobiti isti rezultat kao u prvom koraku – bezukusno vodenast pire krompir sa komadićima sirovog krompira.
Treći
Šta zapravo znači da ne žurimo? To znači da kada je krompir skuvan, treba da ga ocijedimo i ostavimo da odstoji pet minuta prije nego što pređemo na sljedeći važan korak – gnječenje.
Na taj način će se ocijediti višak tečnosti, toplota će prodrijeti sve do jezgra krompira, te će se lakše kombinovati sa puterom, sirom ili kajmakom tokom gnječenja.
Dobar trik:
- Kada je krompir potpuno kuvan, ali se još ne raspada, ocijedite ga i ostavite da odstoji pet minuta, zatim ga lagano protresite i vratite u tiganj, ali ne na vatru. Krompir treba da bude dovoljno vruć da apsorbujte puter - savjetuje ovaj kuvar.
BONUS VIDEO: