ZASITAN RUČAK SA PAVLAKOM I SLANINOM Superbrzi tortelini u kremastom bešamel sosu
Sastojci:
500 g tortelina
voda za kuvanje
prstohvat soli
Za sos:
nekoliko kapi ulja
2-3 čena bijelog luka
200 g dimljene slanine
200 ml neutralne pavlake
5 kašika brašna
500 ml mlijeka
parmezan za posipanje
so, biber i začini po ukusu: majčina dušica, origano, nana…
čeri paradajz za serviranje
Priprema:
Stavite torteline da se kuvaju u slanoj vodi.
U međuvremenu propržite sitno isjeckanu slaninu na malo ulja, pa dodajte sitno sjeckan bijeli luk.
Potom dodajte oko 350-400 ml mlijeka, a ostatak mlijeka sipajte u neku činijicu i u tome razmutite pet kašika brašna. Kad mlijeko u tavu prokuva, sklonite s vatre, pa mu dodajte mlijeko u kom je razmućeno brašno (kao kad kuvate puding). Vratite na ringlu i miješajte dok se sos ne zgusne.
Sklonite s vatre, pa dodajte neutralnu pavlaku i začine, dobro promiješajte, pa vratite na vatru na 10-ak sekundi.
Potom procijedite torteline, pomešajte ih sa sosom i sve pospite rendanim parmezanom.
Služite uz čeri paradajz sječen na četvrtine.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- tortelini