Pekarski trikovi za najljepši slavski kolač koji je ponos svake trpeze
Slavski kolač zauzima centralno mjesto na slavskoj trpezi, a on se priprema pred obilježavanje porodične krsne slave.
Mnogi ne znaju da bi za to trebalo da se koristi osveštana vodica, a običaj nalaže da se kolač nosi u crkvu da se osvešta.
Uglavnom ga je u prošlosti pravila domaćica, a u nekim krajevima je to bila obaveza domaćina, dok danas nerijetko kupujemo gotovu pogaču.
Zašto pravimo slavski kolač?
Slavski kolač, zapravo, predstavlja obredni hljeb koji simboliše tijelo Isusa Hrista, a vino kojim se on preliva simbol je njegove krvi. Zato se na sredini kolača i na obodima stavlja pečat sa slovima IS HS NI KA, što je grčka skraćenica od „Isus Hristos pobjeđuje“.
Postoji mnogo mrsnih i posnih recepata za ukusan, bogat i dekorativan slavski kolač, ali koliko je bitno pratiti recept korak po korak – toliko je važno znati i tajne majstora koji su iskustvom stekli izuzetne vještine.
Savjet da kora slavskog kolača ne puca
Sigurno ste primijetili da slavski kolač, kao i svi hljebovi, može da pukne odozgo prilikom pečenja, zbog čega se „rasveta“ i ne izgleda na trpezi onako kako biste željeli.
Pošto se to dešava kada tijesto nije dovoljno elastično, preporučuje se da se prilikom pripreme slavskog kolača doda dovoljno tečnosti, tako da tijesto bude rastegljivije i može slobodno da narasta.
Ostavite tijesto da dovoljno naraste
Vjerovatno ste primijetili da se u receptima za razna tijesta za koja se koristi (svježi ili suvi) kvasac savjetuje da se sačeka da dovoljno naraste. Često se navodi da sačekamo da tijesto nadođe u činiji, a potom i nakon što ga prebacimo u posudu za pečenje, i to nije puka priča.
Naime, ako ne ostavimo tijesto da dovoljno poraste, ono će nadoći u rerni tokom pečenja, ali će se tada to dogoditi naglo i kolač neće izgledati lijepo (naročito ako niste pratili prvi savjet).
Obavezno dodajte kašiku sirćeta
Prva i najočiglednija prednost upotrebe sirćeta jeste da se brže podigne testo, tako što sirće jača strukturu glutena, što će sprečiti „džepove vazduha“ i uništiti vam kolač.
Uz to, sirće pomaže u fermentaciji kvasca, što gakođe doprinosi narastanju tijesta.
Takođe, sirće će poboljšati ukus slavskog kolača i pružiti mu laganu teksturu, uz mrvicu vlažnosti.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- slavski kolač