OVAJ KROMPIR NAPROSTO MORATE PROBATI Recept čuvenog Džejmi Olivera (VIDEO)
Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver na oduševljenje svih ljubitelja njegovih recepata podijelio je svoj recept za savršen krompir iz rerne.
On najčešće koristi vrstu engleskog krompira – Maris Piperi i vjeruje da će krompir biti bolji ako ga prvo stavite da se kuva u slanoj vodi na desetak minuta.
Komade ocijeđenog i djelimično ohlađenog krompira potom stavlja u pleh za pečenje koji je prethodno premazao maslinovim uljem, maslacem ili pačjom masti, koja garantuje najveću hrskavost.
U pleh stavlja uvek samo jedan sloj krompira kako bi se ravnomjerno ispekli pa ih dobro posoli i pobiberi.
Krompire stavlja da se peku u zagrijanu rernu na 190 stepeni oko 30 minuta dok ne dobiju lepu zlatnu koricu. Potom krompire vadi iz rerne, a gnječilicom za pire nježno pritiska površinu pečenih zlatnih komadića kako bi ih ujednačio.
Tek onda dodaje začinsko bilje. Obično nasjecka nešto ruzmarina, začini ga uljem i sirćetom i doda nekoliko čenova belog luka. Tu mešavinu prelije preko napola pečenih krompira pa ih ponovo stavi u rernu na još 25 do 30 minuta dok se ne ispeku do kraja.
BONUS VIDEO: