UKUĆANI ĆE VAM BITI ZAHVALNI Za zimnicu pripremite čuvenu „lovačku salatu“
Lovačku salatu obično pravimo kada nam preostane paprike i paradajza od pripreme ostale zimnice, pa dodamo mrkvu i crni i bijeli luk koji uvijek imamo pri ruci. Jednostavna priprema a veoma ukusna, nešto izmedju ajvara, ljutenice i pinđura.
Sastojci:
- 1 l paradajz soka
- 2 kg paprike roge
- 500 gr crnog luka
- 500 gr šargarepe
- 100 gr soli
- 100 gr šećera
- 100 ml jabukovog sirćeta
- 100 ml ulja
- 2 kašike sušenog peršunovog lista
- lost lovora, po želji
- 6 čenova bijelog luka
- konzervans 5 gr
Priprema:
Samljeti crni luk i dodati ga paradajz soku.
Kuvati pola sata na srednjoj vatri.
Za to vrijeme očistiti i isjeckati papriku na kockice, a mrkvu na kolutiće.
Pripremiti i bijeli luk, njega samljeti.
Poslije pola sata kuvanja paradajza i crnog luka dodati isjeckanu papriku, mrkvu, bijeli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom.
Promiješati pa ostaviti da se kuva izmedju 90 i 120 minuta. Zavisno koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, jačine šporeta, prenosi stranica „Domaci recepti“.
Poslije sat ipo provjeriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi.
Gustina treba da je nešto kao za ajvar. List lovora može se izvaditi.
Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promiješati i ostaviti 10 minuta da odstoji.
Od ove mjere se dobije 5 velikih tegli i jedna mala, kao na fotografiji.
Tegle poredjati u pleh od rerne i uključiti rernu na 60 stepeni i zagrijati tegle.
U zagrijane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja.
Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac.
Ostaviti gdje inače držite zimnicu.
BONUS VIDEO: