LAZANJE NE MORAJU BITI KOMPLIKOVANO JELO Uz ovaj recept možete ih napraviti u jednoj tavi
Uglavnom se prave od dinstanog mljevenog junećeg mesa u bolonjez umaka, listova tjestenine te s dodatkom bešamel umaka i ribanog sira.
Takozvane „lazanje iz jedne tave“ je na svom Instagram profilu podijelila hrvatska food blogerka Marija Mazalin.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- (maslinovo) ulje
- jedna glavica luka
- dva režnja bijelog luka
- 500 grama mljevenog mesa
- oko 400 grama paradajz umak po izboru
- sedam ili osam listova lazanja
- 100 grama mozzarella, a može i drugi sir
Priprema:
U dubokoj tavi zagrijte malo ulja i stavite nasjeckani luk da se dinsta nekoliko minuta. Potom dodajte sitno isjeckan bijeli luk i nastavite dinstati. Nakon toga, dodajte mljeveno meso po izboru i miješajte ga na laganoj vatri.
Naredni korak je da ulijete pakovanje umaka od paradajza i dodajte još oko 400 mililitara vode. Odmah nakon toga, ubacite listove lazanja tako da budu potopljene.
Poklopite tavu i kuhajte na laganoj vatri nekih 15 minuta uz povremeno miješanje. Nakon toga, skinite poklopac i neka se kuha dok većina tečnosti ne ispari.
Probajte tjesteninu te ako nije dovoljno kuhana dodajte joj još vode i ostavite da se kuha dok tjestenina ne bude spremna. Na kraju dodajte sir po želji i poklopite dok se ne istopi pa promiješajte.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- lazanje
- RECEPT DANA