Povrće je ove godine za svaku pohvalu. Mnoge domaćice kažu da kupus nije bio odavno bolji, paprike „mesnate“, a nema zamjerke ni za krastavce, mrkvu, luk, zeleni paradajz...
Kvalitet presudio
Čak i one koje su ranijih godina izbjegavale pripremu zimnice, ove su zasukale rukave.
- Kvalitet je presudio. Nisam jedina koja smatra da kvalitet kupovnog nije kao što je bio prije. Često se desi da kupim teglu neke salate i da se nikome od ukućana ne sviđa, a „masno“ platim – rekla je za naš portal Branka M.
https://aloonline.ba/zivot/gurmani/tajne-nasih-baka-samo-jedna-stvar-cuva-povrce-cijelu-zimu-svjezim/
Kako dodaje, ajvar koji iole može da parira domaćem košta oko 10 KM tegla. Po svakoj računici se isplati praviti domaći, koji je svakako i ukusniji.
Ove godine je odlučila da pravi kompletnu zimnicu.
Krastavce je ranije stavila i zadovoljna je kvalitetom.
Dio povrća je imala u svojoj bašti, tako da je turšija nije puno koštala.
- Dokupila sam povrća u vrijednosti 30 KM i napunila bure od 40 litara. Recept je isproban, tako da sam sigurna da ćemo tokom zime imati prvoklasnu salatu.
Isplati se!
Na policama su se našle i crvene paprike za bijelim lukom. Nešto što svi članovi porodice obožavaju.
- Sve što je potrebno za 15 kilograma očišćenih paprika sam platila oko 80 maraka. Napravila sam 23 tegle. Na tom se i najbolje vidi računica. Jedna tegla slične salate u prodavnicama košta oko 7 KM - kaže i dodaje da trud i rad ne računa, jer joj je zadovoljstvo pripremiti nešto s čim će svi biti zadovoljni.https://aloonline.ba/zivot/savjeti/kako-brzo-oguliti-pecene-paprike-ovo-je-trik-nasih-baka-koji-ce-vam-ustedjeti-vrijeme-prilikom-spremanja-zimnice/
Zima ne bi bila potpuna bez kiselog kupusa. Vreća i ove godine košta od 8 do 10 KM.
- Za moju porodicu je obično dovoljno oko 5 vreća. Kupus ove godine djeluje odličan. Isplatio se kupovati i na kilogram, za šarenu salatu - dodaje.
Na policama će se naći mjesta i za slatko. Ova domaćica godinama kupuje gotovu smjesu za džem, a za potrebe svoje porodice izdvoji oko 30 KM.
Što dalje od Banjaluke – to jeftinije
Tezge banjalučke tržnice su prepune jesenjeg voća i povrća.
Kupus košta 1,5 KM po kilogramu, kao i krompir i krastavac, čije se cijene kreću između 1 i 2 marke. Za jabuke i banane potrebno je izdvojiti od 2,5 do 3,5 KM, dok je kivi nešto skuplji – od 4,5 do 5,5 KM.
Paradajz i paprika su od 3 do 4,5 KM, a mrkva od 2 do 3 KM. Zelena salata košta oko 8 KM po kilogramu.
https://aloonline.ba/zivot/gurmani/kako-se-pravilno-sterilisu-tegle-ako-pripremate-zimnicu-ovo-treba-da-znate/
Peršun i celer su 10 KM, a pasulj između 8 i 10 KM.
Najskuplji su bijeli luk, koji košta i do 13 KM, te očišćeni orasi (19 KM) i lješnici (25 KM).
Ko voli suve smokve moraće izdvojiti 15 KM, dok je kesten 6 KM po kilogramu.
Za one koji žele da prođu bolje, savjet iskusne domaćice je – što dalje od Banjaluke, to povoljnije.