NEODOLJVE I GOTOVE ZA TREN Kuglice od riže i svježeg sira
Da je riža čuvar linije, to je odavno poznato, a kao što i dolikuje rižinim kuglicama, one su lagane, odlične kao prilog ili toplo predjelo, ali i glavno jelo.
Vrlo ukusno, brzo, uz to i zdravo.
Sastojci
200 g riže
500 ml vode
80 g luka
prstohvat šafrana
50 g maslaca
50 g naribanog parmezana
200 g svježega sira
80 g oštrog brašna
1 kašika svježe narezanog bosiljka
1 kašika Vegete
1 jaje
ulje za prženje
Priprema:
Na maslacu kratko propržite nasjeckani luk, dodajte rižu pa sve zajedno dinstajte još oko minutu. Dodajte šafran, vruću vodu, Vegetu i dinstajte oko 5 minuta. Posudu s rižom maknite s vatre, dodajte naribani parmezan, dobro ocijeđen svježi sir i bosiljak pa promiješajte i ohladite. Ostavite pokriveno oko 2 sata.
Izmiješajte 50 g brašna i jaje pa dodajte pripremljenoj smjesi i od nje oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u preostalo brašno i pržite u duboku ulju oko 5 minuta.
Pržene kuglice stavite na upijajući papir kako bi upio suvišnu masnoću.