ULJEPŠAJTE VEČE Kiflice sa špinatom, sirom i sjemenkama
Nesvakidašnje jelo, koje se sprema brzo i jednostavno oduševiće sve ukućane.
Potrebni sastojci:
300 g smrznutog lisnatog tijesta
100 g špinata
2 čena bijelog luka
200 g ricotte
jaje
2 kašike griza
80 g šampinjona
jaje za premazivanje
parmezan za posipanje
bundevine sjemenke
kašika maslaca
sol
biber
Priprema:
Izvadite lisnato tijesti i ostavite da se otapa na kućnoj temperature. Potom, očistite špinat i blanširajte ga u kipućoj vodi dvije-tri minute. Špinat ocijedite i nasjeclajte ga na veće komadiće. Šampinjone očistite, nasjeckajte i prepržite na zagrijanome maslacu. Izmrvljenu ricottu pomiješajte sa protisnutim bijelim lukom, gljivama i sjeckanim špinatom.
U takvu smjesu dodajte griz i jaja, te začinite po ukusu, biberom, sa soli i sve dobro promješajte da se sjedini. Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini.
Rernu prethodno zagrijte na 220 stepeni.
Tijesto isjecite na pravougaonuke. Na svaki pravougaonik u sredinu stavite kašiku nadjeva, prebacite krajeve preko nadjeva i posložite na ohlađeni lim za pečenje.
Premažite kiflicu umućenim žumanjkom, pospite parmezanom i bundevinim sjemenkama pa pecite 15 minuta.
Jelo se može jesti ii toplo i hladno. Uz njega vam predlažemo čašicu tekućeg jogurta.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA