DA LI STE SE IKADA ZAPITALI Zašto švicarski sir ima rupe?
Također, ima vrlo malo soli u usporedbi s drugim sirevima, kaže dr. Mark Johnson, istaknuti naučnik u Centru za istraživanje mliječnih proizvoda na Univerziteu Wisconsin.
Prvi put je napravljen u 14. stoljeću u Švicarskoj, tačnije u Alpama.
UKUSAN DORUČAK KOJI VRAĆA U DJETINJSTVO Kačamak sa čvarcima i pavlakom
„Bio je to tvrdi sir koji je imao dugi rok trajanja i lako se mogao transportirati niz planine gdje se proizvodio. Danas se, međutim, izraz švicarski sir ne odnosi na to odakle sir dolazi, već na vrstu sira, na to kako se sir proizvodi“, pojasnio je.
Proizvođači sira dodaju posebnu bakteriju zvanu Propionibakterijm shermanii. Ova bakterija fermentira mliječnu kiselinu i proizvodi ugljični dioksid. Ugljični dioksid se skuplja na određenim mjestima u siru i stvara velike mjehuriće. Nijedan drugi sir ne koristi ovu kulturu.
Švicarski sir bez rupa naziva se „slijepi švicarac“, ali to se smatra nedostatkom. Ako vidite sir označen švicarskim koji nema rupe, to nije pravi švicarski sir i neće imati okus ili teksturu koju tražite.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- rupe
- sir
- švajcarski sir