Sastojci:


Mlijeko - 225 ml
Šećer - 30 g / 2 kašike
Instant suvi kvasac - 1,5 kašičice/4,5 g
Brašno za hjleb - 300 g
So - 1 kašičica
Neslani puter - 20 g
za sos od bijelog luka:

Pasta od bijelog luka - 2 kašike
Isjeckajte peršun - samo nekoliko
Neslani puter - 50 g
Čili pahuljice - 1 kašičica
So - po ukusu
Sir - 150+100=250 gr

PRIPREMA:


U jednu posudu sipajte toplo mlijeko, dodajte 30g šećera i suvi kvasac, sve dobro izmiješajte, poklopite i odložite u stranu.
U veću posudu sipajte brašno za hljeb i so pa dobro promiješajte. Zatim dodajte prethodno pripremljenu miksturu sa kvascem, pa sve sjedinite u kompaktnu testastu smjesu. Tijesto oblikujte rukama u brašnu, potom dodajte u smjesu 20g putera i sjedinite tako da tijesto postane glatko, sjajno i elastično.
Lijepo oblikovano tijesto stavite u posudu i prekrijte providnom folijom pa ostavite da nadođe. Kako bi brže nadošlo možete ga ubaciti u isključenu mikrotalasnu ili rernu i zatvoriti zajedno sa šoljom vrele vode. To je trik koji pomaže da se tijesto brže podigne.
Za to vrijeme pomiješajte pastu od bijelog luka, puter, čili, sitno sjeckan peršun i so po ukusu, potom sve dobro sjedinite.
Kada je tijesto nadošlo, razvaljajte ga oklagijom na tanji četvorougao. Potom ravnomjerno nanesite prethodno pripremljenu pastu sa bijelim lukom i peršunom. Preko premazane paste dodajte rendani sir po želji, preporuka je da to budu dvije različite vrste sira.
Zatim isjecite sve na 12 jednakih dijelova, pa počnite da ih slažete jedan na drugi. Tako naslagane ih položite vodoravno u mali duboki pleh prekriven pek papirom, prekrijte providnom folijom i ostavite da opet nadođe tijesto, otprilike oko 1 sat.
Nakon toga, premažite ostacima paste od bijelog luka i ubacite u rernu na 180 stepeni da se peče oko 30 minuta, nakon čega možete izvući i poslužiti ovaj preukusni hljeb. Prijatno!

BONUS VIDEO: