Sastojci:



  • 400 g mljevenog mesa

  • 1 kašičica origana

  • 1 crveni luk

  • celer (po želji)

  • mješane paprike (po želji)

  • peršun (po ukusu)

  • 1 paradajz

  • bijeli luk (po ukusu)

  • 200 g makarona

  • 350 ml čorbe (mesna, povrtna ili paradajz)

  • 1 kašičica bosiljka

  • so i biber po ukusu

  • parmezan (za posipanje)

  • zeleni luk (za dekoraciju)


Priprema:


Kad vam treba nešto brzo, zasitno i ukusno – ovaj recept je pravi pogodak. Sočno mljeveno meso, mirisni začini i jednostavne makarone stvoriće jelo koje će svi rado tražiti i sutradan.





Savjet:

Koristite domaći paradajz ili pasirani iz tegle za puniji ukus, a čorbu možete zamijeniti vodom uz dodatak kocke za supu.


 





Skuvajte makarone u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju, pa ih procijedite i ostavite sa strane.

Na malo ulja propržite sitno sjeckani crveni luk i bijeli luk. Dodajte mljeveno meso i pržite. Ubacite sitno sjeckani celer, paprike i paradajz, pa nastavite da dinstate nekoliko minuta. Začinite origanom, bosiljkom, solju, biberom i, po želji, svježim ili sušenim peršunom. Sipajte čorbu i pustite da krčka 5–10 minuta dok se ukusi ne povežu. Umiješajte skuvane makarone u sos i sve dobro sjedinite.

Po želji pospite parmezanom i sjeckanim zelenim lukom prilikom serviranja, prenosi Mondo.