DA LI STE ZNALI ŠTA JE ZDRAVIJE kefir ili jogurt?! Iznenadićete se kada vidite!
U čemu je razlika između kefira i jogurta?
Oba ova pića nastaju prirodnim procesom fermentacije mlijeka uz pomoć bakterija, odnosno prelaska laktoze u mliječnu kiselinu. Dok se kefir dobija iz mezofilnih kultura, odnosno na sobnoj temperaturi, jogurt može da se napravi od dviju vrsta kultura: i mezofilnih i termofilnih. Ove prve su, dakle fermentisane u normalnim temperaturnim uslovima, dok su termofilne one za koje je potrebno posebno zagrijavanje, odnosno temperatura od 42 do 45 stepeni.
Kako se prave?
Kefir se pravi od samoobnavljajućih kultura: kefirnih zrnaca i kefirnih zrna u prahu. U pitanju je želatinasta masa koja se sastoji od mnogo vrsta bakterjia i gljivica i kefir nastaje samo spuštanjem kefirnih zrnaca i zrna u prahu u mlijeko, a potrebno je da na svaka 24 sata zrna vade i stavljaju u svježe mlijeko, koje se kasnije fermentiše.
Jogurt se pravi na dva načina — ili tako što se s mlijekom pomiješa već postojeći jogurt i ostavi da odstoji ili uz pomoć termofilnih starter bakterija u obliku praha.
Što se tiče ukusa, kefir je nešto kiseliji, a oba su vrlo, vrlo zdrava.
Zašto ih treba piti?
Fermentisana hrana i piće obiluju probioticima, bakterijama koje poboljšavaju stanje normalne bakterijske flore i utiču pozitivno na opšte zdravlje na bezbroj načina. Zbog toga je poželjno piti i jogurt i kefir, koji nastaju fermentacijom.
Šta je zdravije — kefir ili jogurt?
Ipak, istraživanja su pokazala da je kefir korisniji jer sadrži više mikroorganizama koji blagotvorno utiču na zdravlje crijeva. Uz to, ove bakterije i sojevi bakterija su raznovrsniji — studija objavljena 2016. godine u naučnom magazinu Frontiers in Microbiology pokazala je da kefirna zrna imaju 61 soj bakterija i gljivica.
S druge strane, tipična kultura koja se koristi za pravljenje jogurta ima od četiri do šest soja bakterija, ali mnogi proizvođači dodaju neke vrste bakterija poput Lactobacilus acidophilus, Bifidus regularis i Lactobacilus casei.
Razlog za to je što se kefir fermentiše znatno duže nego jogurt, pa ima više vremena da razvije bujniju populaciju bakterija.