ZASLADITE DAN Jednostavne i ukusne tufahije će vas oduševiti
ALOONLINE.BA | Žena ∙ 09.09.22 16:39 ∙ 0
Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Sastojci
8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
200 g šećera
80 g oraha
1 bjelance
1 limun
1 Šlag
1 l vode
2 Vanilin
Vanilin šećer
Šlag
Priprema
1. Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
2. Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
3. Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
4. Kuhane jabuke koje ste napunili mješavinom izmiksanog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 10 minuta na 180°C.
5. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Posluživanje
Prije posluživanja na tufahije stavite po kašiku šlaga.
Savjet
Umjesto jabuka možete koristiti kruške.
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- RECEPT DANA
Možda vas zanima
ČAROLIJA OKUSA Pita s povrćem
06:00 ∙ Žena ∙ 0OVO MORATE PROBATI Posna mimoza salata
13:24 ∙ Žena ∙ 0Žena
ČAROLIJA OKUSA Pita s povrćem
06:00 ∙ Recepti ∙ 0OVO MORATE PROBATI Posna mimoza salata
13:24 ∙ Recepti ∙ 0vremenska prognoza
11°C
Sarajevo
6°C
Banja luka
7°C
Mostar
3°C
Tuzla
4°C
Bihać
6°C
Bijeljina
7°C
Zenica
3°C
Prijedor
13°C