SUNCOKRET PITA SA MAKOM Uživajte u savršenstvu ukusa
Potrebno je:
600 g brašna
malo soli
300 ml mlijeka
50 g maslaca
1 jaje
korica limuna
30 g kvasca
1 kašičica šecera
Nadjev:
250 g maka mljevenog
mleko za mak
50 g maslaca za mak
šećer ako mak nije zaslađen
Priprema:
Kvasac izmrviti i potopiti u 50 ml mlake vode i dodati šećer. Kad zapeni sipati u vanglicu, dodati jaje, brašno, koricu limuna, istopljen maslac, malo soli i zamijesiti glatko mekano tijesto. Ostaviti 15 minuta pokriveno.
Istresti na pobrašnjiven sto i obraditi rukama i podijeliti na tri dela i oblikovati 3 lopte. Ponovo pokriti na 10 minuta. Razviti oklagijom veličine većeg tanjira. Staviti u podmazan pleh. U mak mljeven sipati mleka oko 100-150 ml zasladiti, ako mak nije sladak dodati maslac i dobro ugrejati da se maslac istopi i sjedini sa makom miješajući.
Prvu koru premazati polovinom maka, dodati drugu, pa i nju premazati i dodati treću koru. Pritisnuti rukana, pa iseći koru na 16 trouglova, prvo na 4 dijela, pa na osam i onda svaki ugao još jednom i dobijamo 16 trouglova.
Hvatamo dva trougla jedan sa lijevom, a drugi sa desnom rukom, i okrećem ka spoljnoj strani nekoliko puta i spojimo tijesto na kraju do tepsije. Ostaviimo pitu da odmori toliko da se rerna ugrije, pa premažemo žumancetom i pečemo na 220 stepeni C 30 minuta.
Pečenu pitu pokriti krpom, a poslije po želji posuti vanilin šećerom. Uživajte!
BONUS VIDEO:
- Tagovi
- Pita
- suncokret pita