FIL SE TOPI U USTIMA, A KORE MEKŠE OD PAMUKA Slasni „zelnik“ po receptu starih Bugarki i Makedonki
Sastojci:
750 g brašna
1/2 kašičice suvog kvasca
0,5 l tople vode
50 ml ulja
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera
200 g svinjske masti
4 kašike gustina
Za nadjev:
1 cijelo jaje
2 kašike brašna
500 g špinata
250 g feta sira
3 struka mladog luka
1 kašičica soli
Priprema:
U činiju sipajte malo vode i suvi kvasac i pospite s malo brašna i šećerom, pa dobro promiješajte. Potom ostavite na 10 minuta, pa dodajte ostatak brašna i vode, ulje i sve zamijesite.
Zatim prebacite na pobrašnjenu površinu, pa mijesite dok tijesto ne bude fino i glatko. Po potrebi dodajte još brašna, ali pazite da ne bude pretvrdo. Ostavite pokriveno oko 20-30 minuta.
Potom od tijesta napravite 15-20 loptica približne veličine, pa nešto manje od pola stavite u činiju i prekrijte providnom folijom za kasnije (za gornju koru), a malo više od pola uzmite odmah (za donju koru).
U manju činiju sipajte 4 kašike gustina i svaku lopticu uvaljajte tako da je gustin fino obavije, pa onda rastanjite kuglice dok ne budu veličine prečnika jednog tanjira, pa ih redajte jednu preko druge. Premažite mašću svaku jufkicu, pa ih opet redajte jednu preko druge, ali poslednju ne premazujte. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider, pa izvadite ono malo manje od polovine loptica koje ste ostavili sa strane i uradite isto i sa njima – uvaljajte u gustin, razvucite u okrug, mažite mašću, redajte jedno na drugo, umotajte folijom.
Za fil: Potom operite špinat, pa ga blanširajte, dobro ocedite, iseckajte sitno, pa ubacite u jednu činiju. Tu sipajte umućeno jaje, pa dodajte sitno seckan mladi luk, izmrvljen sir, dvije kašike brašna i so, pa dobro promiješajte.
Izvadite jufke za donju koru i razvucite ih zajedno dok ne budu malo veće od pleha, pa na ovu koru stavite fil i ravnomjerno ga rasporedite. Preko stavite novu jufku, za gornju koru, a ne morate da je razvučete oklagijom već samo malo prstima, tek toliko da prekrije fil, pa preko prebacite dijelove donje kore koji su visili preko ivice pleha.
Premažite uljem ili mešavinom masti i vode.
Pecite oko 45 minuta u rerni zagrijanoj na 180°C.
BONUS VIDEO: