SPECIJALITET DOMAĆE KUHINJE Rolat od ajvara, pikantno, dekorativno i preukusno jelo
Najbolja stvar je što ga možete praviti u najrazličitijim varijantama kombinujući sastojke po svom ukusu
Potrebno je:
Kora
– Ajvar: 4 kašike
– Jaja: 5 kom
– Kisela pavlaka: 1 čaša
– Prašak za pecivo: 1 kesica
– Pšenično brašno: 5 kašika
– So: po potrebi
Nadjev:
– Feta sir: 300 gr
– Jaja: 1 kom, kuvano
– Kisela pavlaka: 1 čaša
– Šunka stišnjena:200 gr
Priprema:
1. Kora
U činiji odgovarajuće veličine umutite žumanca, dodajte kiselu pavlaku, ajvar i brašno pomiješano sa praškom za pecivo, pa posolite po želji.
U drugoj činiji, mikserom umutite šnel od bjelanaca, pa umešajte u prethodno pripremljenu smjesu sa žumancima i lagano sjedinite varjačom.
Smjesu ulijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 25 minuta na 180°C.
2. Nadjev
Kiselu pavlaku i feta sir dobro sjedinite ručnom mućkalicom.
Po želji možete, a ne morate, ubaciti malo stišnjene šunke isjeckane na sitne kockice i jedno kuvano jaje, takođe iseckano na sitne kockice. Potom masu dobro sjedinite varjačom.
3. Sklapanje
Odmotajte koru za rolat i premažite je debelim slojem nadeva. Utrošite sav nadjev.
Ponovo urolajte koru i ostavite u frižider da se stegne. Ohlađeni rolat isjecite na parčad debljine oko 1cm i poslužite.
BONUS VIDEO: